Základní informace

Potravinářské přídatné látky (aditiva) jsou chemické látky, které se přidávají do potravin kvůli vylepšení nebo zachování jejich trvanlivosti nebo vzhledu, konzistence, chutě, vůně, atd.

Příklady potravinových přídatných látek:

  • Antioxidanty: látky prodlužující trvanlivost potraviny a chránící ji proti zkáze způsobené oxidací.
  • Konzervanty: látky prodlužující trvanlivost potraviny a chránící potravinu proti mikrobiálnímu kažení.
  • Látky zvýrazňující chuť a vůni: látky, které tyto vlastnosti u potravin ještě umocňují.
  • Plnidla: látky přispívající k objemu potraviny bez významného zvyšování její energetické hodnoty.
  • Sladidla: látky udělující potravině sladkou chuť a nahrazující přírodní sladidla.
  • Stabilizátory: látky udržující fyzikálně-chemické vlastnosti potraviny.
  • Tavicí soli: látky měnící vlastnosti bílkovin při výrobě tavených sýrů a účelem zamezení oddělování tuku. Zlepšuje se tím roztíratelnost sýru.
  • Zpevňující látky: látky zpevňující nebo udržující pevnost tkáně ovoce nebo zeleniny, látky zkřehčující nebo udržující křehkost tkáně ovoce a zeleniny.