Základní informace
Toxické látky (jedy) jsou rostlinného i živočišného původu a představují reálná rizika. Tyto látky vytváří rostliny často za účelem vlastní ochrany. Tyto látky mohou být toxické pro všechny jedince – vyvolávající otravu (intoxikaci) -, nebo jen pro určité jedince, vyvolávající potravní nesnášenlivost (intoleranci). Dále to mohou být průmyslové jedy. Obecně jsou vyráběny za účelem ničení různých škůdců, například hmyz, hlodavce, houby, plísně nebo plevel. Otrávit mohou ale i člověka.
Přírodní jedy
- mikrobní: např. botolinus toxin (bílkovina), tetanus toxin;
- rostlinné: např. ricin (bílkovina), falloidin (peptid), kurare (alkaloid);
- živočišné: např. cobrotoxin (bílkovina), bufotoxin (steroid).
Průmyslové jedy
- akaracidy: proti roztočům;
- baktericidy: ničení bakterií;
- fungicidy: proti houbám;
- herbicidy: proti plevelům;
- insekticidy: proti hmyzu;
- moluskicidy: proti měkkýšům a hlemýžďům;
- neumaticidy: proti červům;
- rodenticidy: proti hlodavcům.