Základní informace
Bílkoviny, sacharidy a tuky jsou tzv. makroživiny, které jíme v množství desítek až stovek gramů, ze kterých získáváme energii. Přitom energii získávají buňky z chemických vazeb přítomných v nejmenších složkách potravin. Těmi jsou potravinové makromolekuly – sacharidy, tuky a bílkoviny, které tělo zpracovává na molekuly menší, z nichž čerpá energii.
Vyjádření energetické hodnoty potravin se určuje pomocí přímého kalorimetru, kde výsledkem je spalné teplo vzniklé spálením potraviny. Jenže tělo potraviny takto nepálí, ale každou makroživinu zpracovává jiným způsobem, a navíc musí pro zpracování nějakou energii použít.
Ideální poměr makroživin je vysoce individuální záležitostí! Záleží například na metabolické individualitě každého člověka, jeho životním stylu. Pro zdravé lidi se dříve uváděl následující poměr: bílkoviny 10-15 %, sacharidy 55-60 %, tuky 25-30 %. To neodpovídá nejnovějším vědeckým poznatkům, zejména o poměru sacharidů a tuků. Správně je méně sacharidů, více tuků. Tuk nezpůsobuje tloustnutí, tloustnutí způsobují sacharidy.
Základní dělení:
- Bílkoviny (proteiny) – podrobně: například v luštěninách, mase, mléčných výrobcích, obilovinách, rybách, vejcích, zelenině.
- Sacharidy – podrobně (cukry, uhlovodany, uhlohydráty) včetně vlákniny: například v medu, obilovinách, pečivu, ovoci, zelenině.
- Tabulka – Sacharidy – nejméně ve 100 gseznam vybraných 107 potravin se zaměřením na nejmenší množství sacharidů ve 100 g a vybraných dalších nutričních hodnot.
- Tabulka – Sacharidy – nejvíce ve 100 gseznam vybraných 90 potravin se zaměřením na největší množství sacharidů ve 100 g a vybraných dalších nutričních hodnot.
- Tuky (a oleje) – podrobně: například kokosový olej, lněný olej, máslo, olivový olej, sádlo.
- Tabulka – Tuky: nutriční hodnoty pro vybrané potraviny se zaměřením na tuky, resp. oleje.
- Tuky – seznam vybraných: zde jsou uvedeny vybrané tuky a oleje s krátkým popisem.