Obsah stránky
Základní informace podrobněji
Ananas je tropické ovoce, plodenství ananasovníku chocholatého z čeledi bromeliovitých. Plod váží až 3 kg. Zralá dužina uvnitř má barvu od téměř bílé až po sytě žlutou, je aromatická a šťavnatá. Ananas má mimořádně vysoký obsah bromelinu (bromelainu). To je enzym, který štěpí bílkoviny a sráží mléko. Je to silná protizánětlivá látka, která dokáže zmírnit bolest, otoky a podporuje hojení ran. Tím, že brání přílišnému shlukování krevních destiček, je tento enzym prospěšný i v prevenci srdečních chorob, poněvadž výrazně snižuje riziko trombózy.
Funkce v těle
Léčivé účinky
- ulevuje slinivce břišní
- je protizánětlivý, mírní bolest
- odvodňuje, odbourává otoky
- pomáhá při střevních poruchách a průjmech
- pomáhá při slunečním úžehu
- pomáhá při hojení ran a při pooperačním hojení
- odstraňuje pigmentové, tzv. stařecké skvrny
- napomáhá rozpouštět krevní sraženiny – je vhodný pro osoby náchylné na trombózy a infarkty
Nežádoucí účinky
- ananasová šťáva: u citlivějších osob může vyvolat podráždění pokožky; před šťávou z čerstvého ananasu je třeba chránit oční sliznici (šťáva obsahuje kyselinu glykolovou, která má slabě leptavé účinky)
- nezralé plody: obsahují zvýšené množství kyselin, které mohou podráždit ústní dutinu (pálení jazyka) a poleptat i zubní sklovinu. Nejvíce bromelinu je v okolí stonku, který přechází uprostřed do tvrdé části plodu.
Nutriční hodnoty ve 100 g
Živina | Jednotka | Průměrná hodnota |
---|---|---|
Energie | kcal | 42 |
Tuky | g | 0.2 |
Sacharidy | g | 10.1 |
Bílkoviny | g | 0.4 |
cholesterol | mg | 0 |
vláknina | g | 1.2 |
voda | g | 86.5 |
Minerály | ||
Vápník (Ca) | mg | 18 |
Železo (Fe) | mg | 0.2 |
Fosfor (P) | mg | 10 |
Draslík (K) | mg | 160 |
Sodík (Na) | mg | 2 |
Hořčík (Mg) | mg | 16 |
Vitaminy | ||
B1 (thiamin) | mg | 0.08 |
B2 (riboflavin) | mg | 0.03 |
B3 (niacin) | mg | 0.3 |
B6 (pyridoxin) | mg | 0.09 |
B12 (kobalamin) | mg | 0 |
C (kyselina L-askorbová) | mg | 12 |
D (kalciferoly) | mg | 0 |
E (tokoferoly) | mg | 0.1 |
Tipy
- pěstování z vrcholové růžice: lístky vrcholové růžice musí být pevné; růžici vykroutíme, opláchneme, odtrhneme minimálně 4 řady malých lístků – vznikne krátká stopka; vložíme do sklenice s vodou, kde stopka bude ponořená 1-2 cm; umístit v teplém pokoji mimo dosah slunečních paprsků; občas dolijeme měkkou vodou; konec stopky nesmí zahnívat; po 1-2 měsících se objeví bílé kořínky; růžici s kořínky zasadíme do směsi zahradnického substrátu a říčního písku v poměru 2:1, květináč cca 15 cm; vyhovuje polostín (přímé slunce zastaví růst), teplo zespodu; v zimě min. 15 °C; listy bude mít dlouhé až 1 m, na konci s háčky; zaléváme až substrát dostatečně proschne; hnojit můžeme celoročně i do listů hnojivem na bromelie či orchideje. Zhruba po třech letech začne dozrávat plod 5-6 měsíců. Dle potřeby rostlinu v mezidobí jednou přesadíme do květináče o průměru do 25 cm.
- kompot z ananasu: je sice výborný, ale z hlediska zdraví je téměř bez užitku
Nákup
Správně zralý ananas:
- po přivonění je cítit sladká svěží jemná vůně, nesmí zavánět kvašením, pachem po alkoholu či octu
- musí být na svou velikost dostatečně těžký – není scvrklý a vyschlý
- barva ve spodní části by měla být dozlatova, na boku a na vrcholu trochu zelená
- nesmí být popraskaný, zvrásněný, příliš tmavý, s plísní na povrchu
- listy ve vrcholové růžici mají být zelené a nepoškozené – u přezrálých a nahnilých plodů listy samy vypadávají nebo se snadno vytrhnou
Jak ananas oloupat
- vyříznout listovou růžici
- shora dolů rozříznout napůl
- shora dolů rozříznout půlky opět na poloviny – dostaneme čtvrtky
- čtvrtky opět napůl
- u každé osminy odřízneme napříč vršek, spodek a podélně vyřízneme tvrdou část uprostřed
- podélně odřízneme dužinu od tvrdé vnější části tahem tam a zpět
- příčně nakrájíme na plátky
Zdroje informací
Odkazy
Interní
Externí
- https://cs.wikipedia.org/wiki/Ananas – Wikipedie, Ananas
- https://cs.wikipedia.org/wiki/Ananasovn%C3%ADk – Wikipedie, Ananasovník
- https://abecedazahrady.dama.cz/clanek/navod-jak-si-doma-vypestovat-ananas#part=4 – Abeceda zahrady, Návod: jak si doma vypěstovat ananas