Základní informace

Vitaminy (i vitamíny) jsou nutné pro udržení mnohých tělesných funkcí a jsou schopny posilovat a udržovat imunitní reakce. Podílejí se na metabolismu bílkovin, tuků a cukrů. Existuje 13 základních typů vitaminů. Lidský organismus si je nedokáže sám (až na některé výjimky) vyrobit. Proto je musí organismus získávat prostřednictvím stravy.

Vitaminy rozdělené podle rozpustnosti:

Rozpustné v tucích

U těchto vitaminů je možnost předávkování, právě proto, že se rozpouští v tucích, které jsou ukládány v játrech a tělesném tuku a jejichž dlouhodobá nadměrná koncentrace může způsobit např. toxicitu jater.

  • A (A1 – retinol): je nezbytný pro tvorbu barviv na sítnici, podílí se na syntéze bílkovin v kůži, sliznicích.
  • D (D2, D3 – kalciferoly): významně se podílí na udržování homeostázy (stálost a rovnováha) vápníku a fosforu, je důležitý pro správné fungování imunitního systému. Hypervitaminóza D způsobuje odvápnění měkkých tkání, narušení správného růstu a poškození ledvin.
  • E (tokoferoly): antioxidant, zamezuje hromadění škodlivých látek, má pozitivní vliv na pohlavní žlázy a správný průběh těhotenství.
  • K (K1 – fylochinon, K2 – menachinon): zastavuje krvácení, je nezbytný v procesu buněčného růstu, pro metabolismus a mineralizaci kostí, pro metabolismus buněk cévní stěny.

Rozpustné ve vodě

Předávkování těmito vitaminy nehrozí, protože přebytečného vitaminu se organismus dokáže zbavit – nadbytek se vyloučí.

Látky již nepovažované za vitaminy:

  • adenin (vitamin B4): snižuje riziko srdečních onemocnění a vývojových poruch u plodu, působí proti šedivění vlasů, udržuje zdravou pleť, snižuje hladinu homocysteinu, pomáhá při hyperaktivitě dětí.
  • amygdalin (vitamin B17, součást neschváleného léku proti rakovině Laetrile): kyanogenní glykosid a rostlinný toxin obsažený v semenech některých rostlin, například hořkých mandlích, v pecce meruňky obecné atd.
  • flavonoid (bioflavonoid, vitamin P): patří sem cca 60 látek, které mají obvykle kladný vliv na lidský organismus, zvláště pak na cévy.
  • cholin (vitamin B8): tělo ho může vytvářet z aminokyseliny methionin za pomoci vitaminu B12 a kyseliny listové, podílí se na využití tuků a cholesterolu, v organismu je stavební látkou pro acetylcholin, který je hlavním přenašečem nervových vzruchů do mozku.
  • inositol (vitamin B8 či vitamin B9): patří mezi vlákniny, vyskytuje se v buněčných membránách, hraje důležitou pozitivní roli při udržení jejich celistvosti.
  • kyselina lipoová (vitamin B13; 6,8-dithiooktanová kyselina): nasycená mastná kyselina, významný antioxidant, účinný proti rozvoji cukrovky – snižuje a pomáhá udržovat stálou hladinu cukru v krvi, podporuje látkovou výměnu a zlepšuje citlivost vzniklou poškozením nervů.
  • kyselina pangamová (vitamin B15): neexistují důkazy, které by potvrzovaly její nezbytnost ve výživě ani pro prospěšnost při léčbě onemocnění.