Obsah stránky
Základní informace
Pozorovat svou stolici nebo výsledek močení v toaletě není moc vábné, ale velice užitečné, protože lze snadno zjistit, zda vše probíhá správně.
Stolice
Jedná se o vyměšování tuhého nebo polotuhého odpadního materiálu (defekace) z trávicí soustavy.
Četnost
Záleží na tom, co jíme, jak trávíme. Normální může být 3krát za den i 3krát za týden. Při správném stravování by se měla cítit potřeba po jídle:
- bezmasém: po 4 až 6 hodinách
- hodně masa, málo vlákniny: po 12 až 16 hodinách
Pokud stolice ve vašich střevech zůstává příliš dlouho (3 až 4 dny), mění se na hnijící hmotu produkující toxické látky otravující celé tělo. Pokud potřeba není včas vykonána, materiál v konečníku je obvykle vrácen do tlustého střeva, kde je z něj absorbována další voda. Je-li vyprázdnění pozdrženo delší dobu, výkaly mohou ztvrdnout až ke vzniku zácpy.
Hmotnost
Střevní mikrobiom tvoří až 60 % hmotnosti stolice. Záleží na množství vlákniny, která urychluje proces trávení a vyživuje mikrobiom. Příklady hmotnosti stolice:
- průměrný Evropan: 100 – 200 g při celkové době trávení 60 až 70 hodin
- hladovění: 20 g
- průjem: více jak 250 g řídké stolice
- průměrný Afričan: 500 g při celkové době trávení 30 hodin
- příslušníci divokých jihoamerických kmenů: až 1 000 g denně
Poznámka: U afrických domorodých kmenů je zaznamenán nulový výskyt kolorektálního karcinomu.
Tvar
I tvar poskytuje důležité informace:
- normální: rovný váleček o průměru cca 2,5 cm a délce 10 až 12 cm, hustota “zubní pasty”
- lepší varianta: 20 a více cm – důkaz zdravého jídelníčku a čistý, plně funkční zažívací trakt
- tvrdá, dělená: ztráta/nedostatek vody, zácpa – rychle klesající do vody
- mastná konzistence: obsahuje velké množství tuku, což je charakteristické pro nedostatečnou činnost slinivky břišní
Zápach
Zápach je přirozený, jen záleží na jeho intenzitě:
- malý: obecně zeleninová a ovocná strava
- střední: luštěniny, kedlubna, květák, česnek, pivo
- větší: maso
- největší: obsah krve ve stolici, napčříklad karcinom tlustého střeva
- po acetonu:
Barva
Stolice je v pořádku, pokud je středně hnědá. Pokud zjistíte krátkodobou odlišnos, nic se neděje, protože barva stolice se mění podle toho, co jíte. Pouze velké a trvalé změny barvy jsou důležité. Jednotlivé barvy:
Černá
- přirozená: po užívání aspirinu nebo léků obsahujících bismut, pokud jste snědli lékořici, borůvky, velké množství špenátu nebo jiné listové zeleniny, jídlo s vysokým obsahem železa nebo užíváte železité tablety, vypili jste velké množství červeného vína
- projev nemoci: krvácení do trávicího traktu z míst od úst až po tlusté střevo
Červená
- přirozená: po vypití rajčatového džusu či šťávy z červené řepy či její snědení, snědení rajské omáčky, polévky a vodního melounu
- projev nemoci: vždy je nutné konzultovat s lékařem – hemoroidy, krvácení do tlustého střeva nebo konečníku, nádor střeva nebo konečníku
Šedá
- projev nemoci: nedostatek žlučových barviv z důvodu poruchy odtoku žluči do střeva, nebo porucha žlučovodu, někdy projev začínající celiakie
Zelená
- přirozená: důsledek snědení velkého množství listové zeleniny (např. špenátu), projev zeleného či červeného potravinového barviva (nanuk, želatina), konzumace velkého množství železitých doplňků stravy
- projev nemoci: příliš rychlý průchod zažívacím traktem, např. z důvodu průjmu
Žlutá až oranžová
- přirozená: snědeno velké množství betakarotenu (mrkev, meruňky, mango, dýně), po snědení velkého množství mléčných výrobků, po některých lécích s betakarotenem
- projev nemoci: nadbytek tuků ve stolici
Bílá – nitkovité částečky
- projev nemoci: společně s pálením kolem řitního otvoru – roupy
Moč (urina)
jedná se o kapalný odpad vylučovaný ledvinami a po nahromadění v močovém měchýři vyloučený z těla procesem zvaným močení. Zdravý dospělý člověk vyprodukuje/vyloučí 1,5-2 litry moči za den. Přitom se za 24 hodin vytvoří cca 180 litrů primární moči. Centrum pro močení se nachází v dolní části bederní míchy. Když moč opouští tělo, je obvykle prakticky sterilní. Po vyloučení ale vzdušné či povrchové mikroorganismy, které moč kontaminují, přemění chemické a biologické složky moči, mimo jiné i na látky, které jsou odpovědny za charakteristický pach staré moči, při výraznějších onemocněních i za odpudivý zápach “nemocné” moči.
Složení moči
- voda: 95 %
- pevné látky: 50 g – 30 g močoviny, 15 g NaCl, anorganické ionty, odpadní produkty metabolismu
- mírně kyselá reakce: pH 5–8 po mase více, po ovoci a zelenině neutrální až slabě zásaditá
- barvivo = urochrom: při poruše jaterních funkcí i bilirubin, urobilirubin
- co nesmí být v moči: krev, cukry, patogeny (bakterie), bílkoviny
Četnost močení
Četnost močení souvisí s kapacitou močového měchýře, která se pohybuje od 150 do 450 ml (jednorázově se dá v měchýři udržet až 900 ml moči). Za normální se považuje do 10 močení za den – při doporučovaném příjmu tekutin, tj. minimálně 1,5-2 litry denně (záleží ale na výšce osoby, váze, zda je zima nebo léto, v jak teplém prostředí se pohybujeme) s preferencí neperlivé vody a minerálek, vypité v průběhu celého dne. Do příjmu tekutin je potřeba započítat i vodu z potravy.
Barva
Z hlediska barvy – čím je moč světlejší a průzračnější, tím lépe.
Tmavožlutá barva signalizuje problém. Pro začátek stačí zvýšit množství tekutin, nejlépe čisté či minerální vody. Pokud to po nějaké době nepomůže, je nutné dojít k lékaři. Příklady barev:
- oranžová: příliš mnoho mrkve v jídle (karotenu), nebo lék na infekci močového měchýře (pyridium) či lék na ředění krve (warfarin)
- neonově oranžová: možnost problému s játry (plus nažloutlý odstín očního bělma)
- svítivě žlutozelená: většinou neškodné, například po užívání doplňku stravy B-komplex, kde to způsobuje vitamin B2 (riboflavin)
- nazelenalá: konzumace chřestu, pokud jste chřest nejedli, je možnost infekce močových cest způsobené bakterií proteus mirabilis
- modrá: výjimečně, potravinová barviva; vzácné genetické onemocnění zvané hyperkalcémie (syndrom modrých plenek)
- hnědá: působení některých léků, například antibiotika metronidazol, nitrofurantoin, projímadla obsahující sennu a methocarbamol na uvolnění svalů; barvu kolového nápoje může mít moč po požití pokrmů s rebarborou a aloe
- tmavě žlutá až nahnědlá: obvykle jen známka dehydratace
- růžová až červená: to způsobuje červená řepa, ostružiny, rebarbora – to vymizí do druhého dne, při delším trvání to může být krev v moči, tedy problém s močovými cestami, ledvinami, močovým měchýřem, prostatou nebo močovou trubicí
Zápach
Správná moč je bez zápachu.
Zápach může vyvolat například nedostatek tekutin, strava, léky, doplňky s vitaminy, lehké prochladnutí. Pokud to po nějaké době nezmizí, je nutné dojít k lékaři.
Zdroje informací
Odkazy
Interní
- Vitamin B2 (riboflavin): vitamin rozpustný ve vodě, který má klíčovou úlohu v oxidačním metabolismu s významným vlivem na metabolismus cukrů, tuků, aminokyselin a ovlivňuje celkovou energetickou přeměnu v organismu
Externí
- https://cs.wikipedia.org/wiki/Defekace – Wikipedie, Defekace
- https://ona.idnes.cz/stolice-na-co-byste-se-nikdy-nezeptali-dx6-/zdravi.aspx?c=A080915_124616_zdravi_bad – OnaDnes.cz, Stolice: na co byste se nikdy nezeptali
- https://www.denik.cz/zdravi/vse-co-jste-chteli-vedet-o-vymesovani20100805.html – Deník.cz, Vše, co jste chtěli vědět o vyměšování…