Obsah stránky
Základní informace podrobněji
Vitamin A – zahrnuje: retinol (starý název axeroftol); retinal; kyselinu retinovou.
Je rozpustný v tucích. Vytváří se v organismu z beta karotenu (β-karotenu) a některých jiných karotenoidů. Ke vstřebání je nutná žluč. Karoten se transportuje do jater, kde se metabolizuje na vitamin A a ukládá do zásoby. K uvedení do pohybu je potřebný zinek.
Poměr přepočtu beta karotenu na ekvivalenty retinolu (RE) je 6 : 1 (někdy je uváděno 12 : 1). To znamená, že v tabulkách složení potravin, které vycházejí z původního přepočtu 6:1 je obsah vitaminu A v potravinách nadhodnocený a příjem vitaminu A u populace je nižší, než se předpokládalo.
1 RE (retinol ekvivalent) = 1 mikrogram retinolu = 6 mikrogramů beta-karotenu = 12 mikrogramů směsi ostatních karotenů.
DDD – doporučená denní dávka
Vitamin A
- DDD – Vyhláška č. 225/2008 Sb., Příloha 5: 0,8 mg – http://eagri.cz/public/web/mze/legislativa/ostatni/100065067.html
- Pro dospělé: 1 mg ekvivalentů retinolu – http://www.wikiskripta.eu/index.php/Vitamin_A – větší potřebu mají těhotné a kojící ženy
- Hranice příjmu: 1 – 2,3 mg – Vitaminy a stopové prvky pro zdraví (K97)
Provitamin A (beta karoten)
- Hranice příjmu: 2 – 20 mg – Vitaminy a stopové prvky pro zdraví (K97)
Funkce v těle
Vitamin A
- silný antioxidant
- součást (prekurzor) rodopsinu v sítnici oka
- udržuje ostrý zrak, zabraňuje šerosleposti
- stabilizuje membrány
- je potřebný pro dozrávání a diferenciaci (rozrůznění) epitelů, integritu kůže a sliznic
- podporuje imunitní reakce – esenciální pro imunitní systém
- pomáhá při tvorbě kostí a zubů
- je důležitý pro vývoj placenty
- snižuje riziko vzniku karcinomu plic
- tvorba sliznice zažívacího traktu, v ústech, plicích, očích
- metabolismus bílkovin (proteinů)
Provitamin A (beta karoten)
- je prekurzor vitaminu A – v případě potřeby se mění na vitamin A
- silný antioxidant
- má antionkogenní účinek – uplatňuje se v prevenci promoční fáze karcinogenního mechanismu, snižuje riziko vzniku karcinomu plic
- podporuje buněčnou komunikaci
- imunitní systém
Nedostatek
Vitamin A
- v Evropě se při běžném stravování vyskytuje málo
- může vzniknout při poruchách vstřebávání tuků, např. celiakie, poruchy funkce slinivky břišní
- problémy s viděním při stmívání, šeroslepost, suché oči, světloplachost
- suchá, šupinatá kůže
- pupínky na pažích
- akné
- lámavé nehty
- vlasy bez lesku
- poruchy růstu u dětí
- časté infekce
- snížená imunita
- omezená odolnost vůči rakovině
Provitamin A (beta karoten)
- omezená odolnost vůči rakovině
- srdečně-cévní onemocnění
Nadbytek
- těhotné ženy by v průběhu prvního trimestru těhotenství neměly konzumovat játra
- akutní nadbytek se projeví například zvracením, spavostí
- podávání vysokých dávek (do 10 mg) beta karotenu se ve studiích jevilo jako neškodné, u kuřáků při 20 – 30 mg došlo ke zvýšení výskytu rakoviny plic
- při dlouhodobé nadměrné konzumaci mrkve nebo jiné zeleniny či ovoce bohaté na karoten vzniká žluté zbarvení kůže – karotenémie – z důvodu pomalé přeměny na vitamin A
Terapeutické použití
Vitamin A
- šedý zákal
- suché oči
- rakovina
Provitamin A (beta karoten)
- prevence a akutní péče při:
- rakovině
- srdečně-cévních onemocněních
- šedém zákalu
- oslabené imunitě
- AIDS
Výskyt
- vitamin A je pouze v živočišných potravinách:
- nejvíce je v játrech
- poměrně málo je v žloutku, tuku a mase
- beta karoten je v zelené, červené a oranžové zelenině a ovoci
Vybrané potraviny (RE ve 100 g)
- játra telecí: 18 813 RE
- játra hovězí: 14 321 RE
- játra vepřová: 12 238 RE
- vejce slepičí, žloutek: 947 RE
- mrkev: 828 RE
- máslo: 767 RE
- špenát: 354 RE
- smetana ke šlehání, 33 % tuku: 293 RE
- paprika zeleninová, červená: 264 RE
- sýr Hermelín: 197 RE
- vejce slepičí: 160 RE
- meruňky: 127 RE
Zdroje informací
Odkazy
Interní
Externí
- http://www.wikiskripta.eu/index.php/Vitaminy_rozpustn%C3%A9_v_tuc%C3%ADch – Wikiskripta, Vitamin A
- http://www.wikiskripta.eu/index.php/Vitamin_A – Wikiskripta, Vitaminy rozpustné v tucích
- https://www.nutridatabaze.cz/vyhledavani-potravin/podle-nutrientu/?id=24 – NutriDatabaze.cz, Vitamin A
Knihy
- Vitaminy a stopové prvky pro zdraví (K97) – Andreas Jopp; 2014 – ISBN 978-80-7281-489-3