Obsah stránky
- Základní informace
- DDD – doporučená denní dávka
- Hodnoty vitaminu D v krvi (krevním séru)
- Funkce v těle
- Výskyt
- Tipy
- Zdroje informací
Základní informace podrobněji
Je rozpustný v tucích. Jsou dva typy vitaminu D: D2 (ergokalciferol) je rostlinného původu, D3 (cholekalciferol) je živočišného původu. Vitamin D ze stravy se vstřebává v tenkém střevě. Za normálních okolností vzniká D3 v lidské kůži působením slunečního UV záření B, tedy UVB – vlnová délka 280–315 nm (toto záření je převážně pohlcováno ozónem ve stratosféře) a to by mělo stačit na pokrytí až 80 % denní potřeby v závislosti na zeměpisné šířce a ročním období. V naší zeměpisné šířce proto nemůžeme získat ze slunce vitamin D od října do března, kdy sluneční paprsky dopadají pod nižším úhlem než 45°. Od dubna do začátku října je záření UVB nejintenzivnější mezi 10. a 15. hodinou. To, že se na slunci opálíme, ještě neznamená, že jsme získali vitamin D, protože zarudnutí kůže a změnu pigmentace způsobuje i složka UVA slunečního záření o vlnové délce 315–400 nm.
DDD – doporučená denní dávka
Poznámka: Množství vitamínu D3 je někdy uváděno v tzv. IU (International Units, mezinárodních jednotkách). Přepočet je:
1 µg (mikrogram) = 40 IU
- Podle nejnovějších návrhů specialistů musí být doporučená dávka zvýšena: https://www.nejenleky.cz/content/26-temer-vse-o-vitaminu-d
- pro děti do cca 7 let až na 1400 IU = 35 μg
- pro dospělé až na 6000 IU = 150 μg
- DDD – Vyhláška č. 225/2008 Sb., Příloha 5: 5 μg – http://eagri.cz/public/web/mze/legislativa/ostatni/100065067.html
- http://www.wikiskripta.eu/index.php/Vitamin_D
- od 1 do 65 let 5 µg
- nad 65 let 10 µg
- podle amerických doporučených dávek (IOM 2011) od 1 do 70 let 15 µg, nad 70 let 20 µg
- Hranice příjmu: 200 – 800 IU – Vitaminy a stopové prvky pro zdraví (K97) – Andreas Jopp; 2014 – ISBN 978-80-7281-489-3
- Wikipedie: Údaje z Recommended Dietary Allowances, 10th Edition. Food and Nutrition Board, National Research Ccouncil–National Academy of Sciences, 1989: https://cs.wikipedia.org/wiki/Vitam%C3%ADn_D
Popis | Věk [roky] | Cholekalciferol D 3 [μg] |
---|---|---|
Kojenci | 0,0–0,5 | 7.5 |
0,5–1,0 | 10 | |
Děti | 1–3 | 10 |
4–6 | 10 | |
7–10 | 10 | |
Muži | 11–14 | 10 |
15–18 | 10 | |
19–24 | 10 | |
25–50 | 5 | |
51+ | 5 | |
Ženy | 11–14 | 10 |
15–18 | 10 | |
19–24 | 10 | |
25–50 | 5 | |
51+ | 5 | |
Těhotné ženy | 10 | |
Kojící ženy | 10 |
Hodnoty vitaminu D v krvi (krevním séru)
Hladina vitaminu D se měří ve vzorku odebrané krve. Zjišťuje se množství 25-hydroxyvitamínu D (25-OH vitamin D) v krvi, což je forma vitaminu D, která je rozváděna po těle. Hodnoty výsledku testu se udávají buď v ng/ml (nanogramy 25 hydroxyvitaminu D v mililitru krve), nebo v nmol/l (nanomoly 25 hydroxyvitaminu D v litru krve).
Hodnoty mezi 30 až 60 ng/ml, tedy (30 x 2,5 až 60 x 2,5) 75 až 150 nmol/l, jsou optimální, bezpečné jsou hodnoty do 100 ng/ml, tedy 250 nmol/l.
Upozornění
Není důležité, jakým ze správných způsobů dosáhnete potřebné výše vitaminu D (například i pomocí doplňků stravy), ale jeho potřebné množství v těle. To se dá zjistit v rámci rozboru krve.
Funkce v těle
- ukládání vápníku a fosforu v kostech – významně se podílí na udržování homeostázy (stálost a rovnováha) vápníku a fosforu
- účast při vstřebání vápníku a fosfátu ze střeva – přispívá tak k regulaci a optimalizaci hladiny vápníku a fosforu v krvi. Fosfor i vápník jsou důležité pro stavbu kostí. Vitamín D je proto významný pro uchování kostí silných a nepoškozených.
- metabolismus nervů a energetický metabolismus
- důležitý pro správné fungování imunitního systému
Nedostatek
Přímý vliv na nedostatek vitaminu D má hlavně nepřirozená strava (jídelníček), krátký pobyt na slunci a málo pohybu.
- náchylnost k infekcím – dlouhodobý nedostatek vitamínu D je prokazatelně spojen s vyšší náchylností k tzv. akutním respiračním infekcím a chřipce
- osteoporóza
- deformace kostí nohou a zad podmíněné stářím
- bolesti kostí
- rachitida u dětí, která vede k nohám do O nebo X a chybnému postavení zubů
- zvýšená kazivost zubů
- snížená imunita
- neklid
- podrážděnost
- oslabení svalů
- křeče
- vyvolává zvýšenou tvorbu parathormonu (hormon příštítných tělísek), který působí toxicky na oběhový systém
- podle odhadů minimálně 85 % seniorů trpí deficitem vitaminu D
- lidé s nadváhou mívají často podstatně vyšší potřebu vitamínu D, protože vitamín D je rozpustný v tucích a skrytý v jejich tuku
Nadbytek
- ve vysokých dávkách vitamin D metabolismus vápníku a fosforu narušuje, vede k hyperkalcémii (zvýšení hladiny vápníku v krvi) a může skončit i smrtí
- samotné sluneční záření vzhledem k regulačním mechanismům syntézy nikdy nevede k hypervitaminóze (předávkování či otravě vitaminy)
- předávkování vitaminem D způsobuje odvápnění měkkých tkání, narušení správného růstu a poškození ledvin
Terapeutické využití
- osteoporóza
- lepší využití vápníku
- podpora imunitního systému
- prevence nádorových onemocnění (potvrzeno více než 200 studiemi) – rakovina tlustého střeva, prsu, slinivky, plic, vaječníků, prostaty, kůže
- tvorba a regulace působení inzulínu slinivkou
- příznivý efekt na srdce a krevní tlak
- svalová síla
- mozková aktivita
- lupénka
- podporuje tvorbu přirozených látek, zvaných cytokiny, které vykazují silné protizánětlivé účinky
- reguluje činnost stovek genů
- dostatečný příjem vitaminu D v průběhu těhotenství je nutný k prevenci předčasného porodu (studie 2009)! Uvedené množství kromě toho zajišťovalo těhotným ženám ochranu před infekcemi dýchacího traktu, porodních cest a dásní, vysokého krevního tlaku a těhotenské cukrovky
Výskyt
- nejvíce je ho ze slunečního záření, kdy sluneční paprsky dopadají pod větším úhlem než 45 °, u nás tedy od dubna do září
- některé potraviny
Vybrané potraviny (µg ve 100 g)
- losos z volného odchytu: 9−17 µg = 360-700 IU
- sleď ve slaném nálevu: 17 µg = 700 IU
- sardinky: 6,75 µg = 270 IU
- olej z tresčích jater: 1 kávová lžička = 4,9 ml = 450 IU
- tuňák v konzervě: až 6 µg = 240 IU
- houby z přírody: až 58 μg = až 2 300 IU
- žampiony: 2-3 μg = 80-120 IU
- vaječný žloutek – volný chov: 0,45-1 µg = 18-39 IU
- máslo: 0,73 µg = 29,2 IU
- smetana 33 % tuku: 0,33 µg = 13,2 IU
Tipy
- Vitamin D3 je možné podávat ve formě kapek. Kapky jsou rozpustné ale pouze v tucích, proto se nemohou rozpouštět ve vodě či čaji. Například dětem stačí nakapat několik kapek na lžičku s plnotučným mlékem, dospělí si nakapou kapky do lžíce se smetanou s co největším obsahem tuku, např. 33 %. Nejprve mléko/smetana a potom do tekutiny kapky, aby nedošlo k jejich přilnutí na povrch lžičky. Osobně jsem vyzkoušel a stále praktikuji několik kapek denně a z původní hodnoty 29 nmol/l v krvi jsem se dostal v řádu týdnů na hodnotu nad 100 nmol/l – doporučeno je 75 – 150 nmol/l, bezpečné hodnoty jsou do 250 nmol/l.
- Nedoporučuje se kapat přímo do úst, neboť může dojít k jejich přilnutí na sliznici a následně k nedostatečnému vstřebání.
- Upozornění: vzhledem k tomu, že při nadměrném užívání vitaminu D může docházet k odvápnění měkkých tkání, je vhodné kontrolovat kromě množství vitaminu D v krvi i množství vápníku (Ca – Calcium).
- V médiích se masivně „straší“ rakovinou kůže, způsobenou opalováním. Doporučuje se použití ochranného krému s vysokým faktorem. To je zásadní chyba! Opalování s krémy znamená poškodit si pleť asi víc než bez nich:
- rozumně se opalujte co nejčastěji – pozor ale na spálení!
- nepoužívejte opalovací krémy s vysokým ochranným faktorem
- používejte beta-karoten jako základní přírodní preventivní ochranný prostředek, nikoliv syntetický vitamin A, mylně považovaný za ochranný faktor UV záření
- těsně po opalování se nemyjte – neodmašťujte – mýdlem či sprchovým gelem (jen vodou), které dokonale odstraní vzniklý vitamin v povrchové vrstvě kůže
Zdroje informací
Odkazy
Interní
Externí
- https://cs.wikipedia.org/wiki/Vitam%C3%ADn_D – Wikipedie, Vitamín D
- http://www.wikiskripta.eu/index.php/Vitamin_D – WikiSkripta – Vitamin D
- http://www.osel.cz/9155-kam-nechodi-slunicko-tam-chodi-lekar.html – OSEL.cz, článek Kam nechodí sluníčko, tam chodí lékař – Josef Pazdera, 23.12.2016
- https://www.celostnimedicina.cz/k-cemu-slouzi-vlastne-vitamin-d.htm#ixzz4a4K6SfgK – Celostní medicína, K čemu vlastně slouží vitamín D?, 29.12.2015
- https://www.nejenleky.cz/content/26-temer-vse-o-vitaminu-d – Nejen léky, Téměř vše o vitaminu D, RNDr. Petr Fořt, CSc.
- https://www.testvitaminud.cz/jak-prevadet-jednotky.html – ELISABETH PHARMACON, spol. s r.o., Jak se vyznat v různých jednotkách?
- https://vitamin-d-info.cz/ – Vitamin D – Nejzajímavější vědecké informace, Vitamin D,
Knihy
- Vitaminy a stopové prvky pro zdraví (K97) – Andreas Jopp; 2014 – ISBN 978-80-7281-489-3