Obsah stránky

Základní informace podrobněji

Lidské tělo si nedokáže vitamin C syntetizovat, musí ho tedy přijímat v potravě. V pevném skupenství je v podobě bílého prášku, dobře se rozpouští ve vodě. Přirozeně se nachází v čerstvém ovoci a zelenině. Působí jako antioxidant. Podporuje imunitu, resorpci železa, zvyšuje aktivitu mikrosomálních enzymů, urychluje detoxikaci cizorodých látek.

Patří do přídatných látek s označením E300 – kyselina L-askorbová. Průmyslově se vyrábí chemickou syntézou z hroznového cukru. Lze ji také získat přímou extrakcí z ovoce a zeleniny, ale tato metoda je dražší a chemické složení výsledného produktu je stejné.


DDD – doporučená denní dávka


Funkce v těle

  • v těle se podílí odhadem na 15 000 metabolických reakcích
  • podílí se na tvorbě všech důležitých hormonů a neurotransmiterů
  • antioxidant
  • esenciální pro imunitní systém
  • podporuje/aktivuje lymfocyty, makrofágy a „zabíječské“ buňky
  • tvorba vaziva a kolagenu
  • spalování tuků

Nedostatek

Dlouhodobý nedostatek vitaminu C – nemoc kurděje (skorbut) – se dnes objevuje již jen v extrémních podmínkách.

  • sklon k infekcím
  • častá únava
  • deprese
  • poruchy koncentrace
  • srdečně-cévní onemocnění
  • snížená odolnost vůči rakovině
  • šedý zákal
  • zpomalené hojení ran
  • sklon k tvorbě modřin
  • krvácející dásně

Nadbytek

  • projevy nadbytku z potravy nejsou
  • podávání velmi vysokých dávek (nad 5 g) může způsobit průjem
  • při vysokém příjmu askorbátu (řádově gramy za den) se většina této látky vylučuje močí

Terapeutické využití

  • prevence a akutní péče při rakovině a srdečně-cévních onemocněních
  • vysoký krevní tlak
  • šedý zákal
  • glaukom (zelený zákal)
  • makulární degenerace
  • cukrovka (diabetes)
  • roztroušená skleróza
  • Parkinsonova choroba
  • artritida
  • revma
  • ekzém
  • infertilita (opakované samovolné potraty)
  • oslabená obrana proti infekci
  • autoimunitní onemocnění
  • hojení ran
  • astma
  • alergie
  • chronický únavový syndrom

Praktické využití

  • antioxidant – např. v ovocných džusech nebo v pekárenském či masném průmyslu na snížení oxidace tuků, tím brání vzniku rakovinotvorných látek
  • konzervační prostředek (pomáhá zachovat barvu zpracovaného masa, trvanlivost mléka v prášku, předchází zakalení piva, vyblednutí ovocných šťáv a další)
  • prostředek ke zpracování mouky (urychluje zrání mouky a tím snadnější zpracování těsta)
  • přísada do ovocných salátů, džusů, snídaňových cereálií, mražených plodů moře a mnoho dalších

Výskyt

  • ovoce, zelenina (včetně brambor), játra

Zdroje (mg ve 100 g)

  • ovoce
    • šípky: 250−1000
    • černý rybíz: 110−300
    • jahody: 40−70
    • citrusové ovoce: 24−70
    • jablka: 1,5−5
  • zelenina
    • petržel kadeřavá: 150−270
    • paprika: 62−300
    • zelí: 17−70
    • brambory: 8−40

Krytí potřeby (%)

  • brambory: 24
  • listová zelenina: 13
  • ovoce: 34
  • mléko: 9 (5−20 mg/l)

Tipy

  • Průměrné ztráty vitaminu C při kuchyňské úpravě potravin jsou 30 %.

Zdroje informací

Odkazy

Interní

Externí

Knihy