Obsah stránky
- Základní informace
- DDD – doporučená denní dávka
- Funkce v těle
- Praktické využití
- Výskyt
- Zdroje informací
Základní informace podrobněji
Lidské tělo si nedokáže vitamin C syntetizovat, musí ho tedy přijímat v potravě. V pevném skupenství je v podobě bílého prášku, dobře se rozpouští ve vodě. Přirozeně se nachází v čerstvém ovoci a zelenině. Působí jako antioxidant. Podporuje imunitu, resorpci železa, zvyšuje aktivitu mikrosomálních enzymů, urychluje detoxikaci cizorodých látek.
Patří do přídatných látek s označením E300 – kyselina L-askorbová. Průmyslově se vyrábí chemickou syntézou z hroznového cukru. Lze ji také získat přímou extrakcí z ovoce a zeleniny, ale tato metoda je dražší a chemické složení výsledného produktu je stejné.
DDD – doporučená denní dávka
- DDD – Vyhláška č. 225/2008 Sb., Příloha 5: 80 mg – http://eagri.cz/public/web/mze/legislativa/ostatni/100065067.html
- Pro dospělé: 100 mg, vyšší potřeba je při značné fyzické námaze, psychickém stresu, abusu alkoholu a drog, u některých onemocnění (např. diabetes, renální insuficience, infekce). Příjem 150 mg/den je doporučován kuřákům. – http://www.wikiskripta.eu/index.php/Vitaminy_rozpustn%C3%A9_ve_vod%C4%9B
- Hranice příjmu: 100 – 2 000 mg – Vitaminy a stopové prvky pro zdraví (K97)
Funkce v těle
- v těle se podílí odhadem na 15 000 metabolických reakcích
- podílí se na tvorbě všech důležitých hormonů a neurotransmiterů
- antioxidant
- esenciální pro imunitní systém
- podporuje/aktivuje lymfocyty, makrofágy a „zabíječské“ buňky
- tvorba vaziva a kolagenu
- spalování tuků
Nedostatek
Dlouhodobý nedostatek vitaminu C – nemoc kurděje (skorbut) – se dnes objevuje již jen v extrémních podmínkách.
- sklon k infekcím
- častá únava
- deprese
- poruchy koncentrace
- srdečně-cévní onemocnění
- snížená odolnost vůči rakovině
- šedý zákal
- zpomalené hojení ran
- sklon k tvorbě modřin
- krvácející dásně
Nadbytek
- projevy nadbytku z potravy nejsou
- podávání velmi vysokých dávek (nad 5 g) může způsobit průjem
- při vysokém příjmu askorbátu (řádově gramy za den) se většina této látky vylučuje močí
Terapeutické využití
- prevence a akutní péče při rakovině a srdečně-cévních onemocněních
- vysoký krevní tlak
- šedý zákal
- glaukom (zelený zákal)
- makulární degenerace
- cukrovka (diabetes)
- roztroušená skleróza
- Parkinsonova choroba
- artritida
- revma
- ekzém
- infertilita (opakované samovolné potraty)
- oslabená obrana proti infekci
- autoimunitní onemocnění
- hojení ran
- astma
- alergie
- chronický únavový syndrom
Praktické využití
- antioxidant – např. v ovocných džusech nebo v pekárenském či masném průmyslu na snížení oxidace tuků, tím brání vzniku rakovinotvorných látek
- konzervační prostředek (pomáhá zachovat barvu zpracovaného masa, trvanlivost mléka v prášku, předchází zakalení piva, vyblednutí ovocných šťáv a další)
- prostředek ke zpracování mouky (urychluje zrání mouky a tím snadnější zpracování těsta)
- přísada do ovocných salátů, džusů, snídaňových cereálií, mražených plodů moře a mnoho dalších
Výskyt
- ovoce, zelenina (včetně brambor), játra
Zdroje (mg ve 100 g)
- ovoce
- šípky: 250−1000
- černý rybíz: 110−300
- jahody: 40−70
- citrusové ovoce: 24−70
- jablka: 1,5−5
- zelenina
- petržel kadeřavá: 150−270
- paprika: 62−300
- zelí: 17−70
- brambory: 8−40
Krytí potřeby (%)
- brambory: 24
- listová zelenina: 13
- ovoce: 34
- mléko: 9 (5−20 mg/l)
Tipy
- Průměrné ztráty vitaminu C při kuchyňské úpravě potravin jsou 30 %.
Zdroje informací
Odkazy
Interní
Externí
- http://www.wikiskripta.eu/index.php/Vitaminy_(1._LF_UK,_NT) – Wikiskripta, Vitaminy
- http://www.zdravapotravina.cz/seznam-ecek/E300 – Zdravá potravina, Seznam Éček, E300 – kyselina L-askorbová
Knihy
- Vitaminy a stopové prvky pro zdraví (K97) – Andreas Jopp; 2014 – ISBN 978-80-7281-489-3