Obsah stránky
Základní informace podrobněji
Existují dvě přirozeně se vyskytující formy vitaminu K. Vitamin K1 (fylochinon), je syntetizován rostlinami. Vitamin K2 (menachinon), je produkován bakteriemi v tlustém střevu. Obě formy jsou rozpustné v tucích. Pro optimální vstřebávání potřebují přítomnost žluče a pankreatické šťávy. Existuje ještě syntetický vitamin K3 (menadion), přidávaný do zvířecích krmiv, z něhož se v organizmu vytváří K2. V organizmu je uchováván jen v malém množství. Bez pravidelného denního příjmu je jeho zásoba rychle vyčerpána. Neničí se varem, vlhkostí, ani působením vzduchu, pouze pokud by byl dlouhodobě vystaven slunečnímu záření, jeho účinek může být snížen.
DDD – doporučená denní dávka
- DDD – Vyhláška č. 225/2008 Sb., Příloha 5: 75 μg – http://eagri.cz/public/web/mze/legislativa/ostatni/100065067.html
- Pro dospělé: 30 – 60 μg – http://www.wikiskripta.eu/index.php/Vitamin_K
- Hranice příjmu: ze zelených rostlin libovolné množství – Vitaminy a stopové prvky pro zdraví (K97) – Andreas Jopp; 2014 – ISBN 978-80-7281-489-3
- V lednu 2001 americký Výbor pro potraviny a výživu stanovil adekvátní příjem vitamínu K v USA: https://cs.wikipedia.org/wiki/Vitam%C3%ADn_K – viz následující tabulka:
Fáze života | Věk | Chlapci/Muži (µg/den) | Dívky/Ženy (µg/den) |
---|---|---|---|
Kojenci | 0-6 měsíců | 2 | 2 |
Kojenci | 7-12 měsíců | 2.5 | 2.5 |
Děti | 1-3 roky | 30 | 30 |
Děti | 4-8 roky | 55 | 55 |
Děti | 9-13 roky | 60 | 60 |
Mladiství | 14-18 let | 75 | 75 |
Dospělí | 19 let a starší | 120 | 90 |
V těhotenství | 18 let a mladší | - | 75 |
V těhotenství | 19 let a starší | - | 90 |
Při kojení | 18 let a mladší | - | 75 |
Při kojení | 19 let a starší | - | 90 |
Funkce v těle
- pomáhá v procesu srážlivosti krve
- je potřebný pro metabolismus a mineralizaci kostí
- je potřebný pro metabolismus buněk cévní stěny
- je nezbytný v procesu buněčného růstu
- podporuje správnou funkci jater
Nedostatek
- u zdravých dospělých se nedostatek většinou nevyskytuje
- jeho množství se může snížit častým nebo dlouhým užíváním antibiotik
- při významném poškození nebo onemocnění jater
- dlouhotrvající krvácení z nosu, z ran a při menstruaci
- nedostatek se nejčastěji vyskytuje u novorozenců a malých kojenců. Novorozenci, kteří jsou výhradně kojeni, jsou vystaveni zvýšenému riziku nedostatku vitaminu K, protože mateřské mléko má relativně nízký obsah vitaminu K.
- krvácení do sliznic a různých orgánů se vyskytuje při poruše vstřebávání tuků, chronických jaterních onemocněních, gastrointestinálních onemocněních, dlouhodobé léčbě antibiotiky a některými dalšími léky
Nadbytek
- přebytek se může projevit například silnějším pocením, horečkami, nechutenstvím nebo návaly horka a zimy
Terapeutické využití
- osteoporóza
- příliš dlouhá doba krvácení
Výskyt
- zelenina, zejména listová
- kořenová petržel
- špenát
- kapusta
- brokolice
- mléko a mléčné výrobky
- maso
- vejce
- obiloviny
- ovoce
Vitamin K1
- olivový olej: 1 polévková lžíce – 8,1 μg
- řepkový olej: 1 polévková lžíce – 16,6 μg
- vařená brokolice: 1 hrnek (sekané) – 220 μg
- syrová kapusta: 1 hrnek (sekané) – 547 μg
- syrový špenát: 1 hrnek (sekané) – 145 μg
- syrový zelený listový salát: 1 hrnek (drcený) – 62 μg
- syrový řeřicha: 1 hrnek (sekané) – 85 μg
- syrová petržel: 1/4 hrnku (sekaná nať) – 246 μg
Vitamin K2
- zakysané mléčné výrobky
- kysané zelí
- kvašená zelenina
- zrající sýry
- živočišné tuky
- vejce
- maso včetně vnitřností
Zdroje (mg v 1 kg)
- listová zelenina (zelí, špenát): 3−4
- hrášek, rajčata, maso včetně jater: 0,1−0,4
- mléko: 0,002−0,02
Tipy
- Léky snižující krevní srážlivost, např. Warfarin, brání regeneraci vitamínu K a vytváří jeho nedostatek.
- Při užívání Warfarinu je ze všeho nejdůležitější, aby byl příjem vitaminu K z potravin přibližně stále stejný – na toto množství lékař nastaví potřebnou dávku Warfarinu. Není proto nutné z důvodu užívání Warfarinu nejíst například zeleninu. Stejný problém s Warfarinem můžete mít v případě, že vypijete více jak 0,5 l piva, 2 dl vína nebo 0,5 dl destilátu, tj. více jak 20-30 g alkoholu.
Zdroje informací
Odkazy
Interní
Externí
- http://www.wikiskripta.eu/index.php/Vitamin_K – WikiSkripta, Vitamin K
- https://cs.wikipedia.org/wiki/Vitam%C3%ADn_K – Wikipedie, Vitamin K
- http://www.staff.uni-mainz.de/goldinge/vitamink.htm – Obsah vitaminu K ve vybraných potravinách (německy)
- https://www.margit.cz/pomoc/warfarinova-dieta/ – Margit Slimáková, Warfarinová dieta
- https://www.ikem.cz/cs/warfarin-upozorneni-pri-uzivani/a-2000/ – IKEM, Warfarin – upozornění při užívání
Knihy
- Vitaminy a stopové prvky pro zdraví (K97) – Andreas Jopp; 2014 – ISBN 978-80-7281-489-3