Obsah stránky
Základní informace podrobněji
Vitamin rozpustný ve vodě. Je důležitý pro metabolismus aminokyselin a mastných kyselin, dále pro vzhled vlasů, nehtů a kůže. Starší označení vitamin H, faktor R. Velkou výhodou vitaminu B7 je jeho tepelná stálost, takže se během kuchyňské úpravy (vaření, pečení atp.) jeho koncentrace v potravinách snižuje jen velmi málo. Kromě příjmu potravou je produkován střevními bakteriemi v trávicím traktu lidského organismu. Je to ale možné jen za předpokladu, že nemáme porušen mikrobiom.
DDD – doporučená denní dávka
- DDD – Vyhláška č. 225/2008 Sb., Příloha 5: 50 μg – http://eagri.cz/public/web/mze/legislativa/ostatni/100065067.html
- Pro dospělé: 30 – 60 μg – http://www.wikiskripta.eu/index.php/Vitaminy_rozpustn%C3%A9_ve_vod%C4%9B
- Tabulka – National Institutes of Health (NIH) – Dietary Reference Intakes (DRIs), 2011: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK56068/table/summarytables.t2/?report=objectonly
Popis | Věk [roky] | Vitamin B7 [μg / den] |
---|---|---|
Děti | 0,0-0,5 | 5 |
0,5-1,0 | 6 | |
1-3 | 8 | |
4-8 | 12 | |
Muži | 9-13 | 20 |
14 až 18 | 25 | |
19 a více | 30 | |
Ženy | 9-13 | 20 |
14-18 | 25 | |
19 a více | 30 | |
těhotné | 14 a více | 30 |
kojící | 14 a více | 35 |
Funkce v těle
- metabolismus tuků, sacharidů, bílkovin
- produkce neurotransmiterů
- dělení buněk
- snižování hladiny cukru v krvi
- obnova kůže
- tlumí bolesti svalů
Nedostatek
- vyčerpání
- nechutenství
- nausea (pocit nevolnosti, nutkání na zvracení)
- dermatitida (hromadný název pro záněty kůže)
- šupinatá kůže
- lámavé vlasy bez lesku
Nadbytek
- projevy nadbytku nejsou známy
Terapeutické použití
- seborrhoická dermatitida
- cukrovka 2. typu
Výskyt
Vybrané potraviny (μg ve 100 g)
Největší zásobárnou biotinu jsou jedlé kaštany a játra, dále luštěniny, ledvinky, pivovarské kvasnice, arašídy, mléko, sója, rýže, ovesné vločky, vodní melouny a vaječné žloutky.
Potravina | Vitamin B7 [μg] |
---|---|
vnitřnosti | až 90 |
kvasnice | až 80 |
žloutek | 50 |
arašídy | 35 |
vejce | 20 |
luštěniny | 7 až 13 |
špenát | 7 |
maso | 3 až 7 |
rajčata | 4 |
mléko a mléčné výrobky | 4 |
mrkev | 3 |
ovoce | 1 až 2 |
těstoviny | 1 |
Tipy
- Důležitou roli sehrává vitamin B7 v léčbě cukrovky, zejména při diabetu 2. typu. Při podávání biotinu ve vyšších dávkách (cca 9 mg denně – pouze pod dohledem lékaře) byla již po měsíci prokazatelně zjištěna nižší hladina cukru v krvi.
- Preventivně pomáhá chránit organismus před poškozením nervů způsobeným cukrovkou 2. typu.
Zdroje informací
Odkazy
Interní
Externí
- http://www.wikiskripta.eu/index.php/Biotin – Wikiskripta, Biotin
Knihy
- Vitaminy a stopové prvky pro zdraví (K97) – Andreas Jopp; 2014 – ISBN 978-80-7281-489-3