Obsah stránky
Základní informace podrobněji
Chia (čti “čia”) jsou drobná semínka šalvěje hispánské. Konzumovaly je Mayové a Aztéci již před 5 000 lety. Semínka obsahují kromě jiného: omega-3 mastné kyseliny, vlákninu (rozpustnou a nerozpustnou), antioxidanty a bílkoviny. Semínka mají schopnost vázat na sebe tekutinu, např. vodu (jsou hydrofilní) a zvýšit tak svůj objem až 10krát (za 5-10 minut). Vznikne snadno stravitelný bezlepkový gel (čím déle se máčí, i několik hodin, tím je hustější). Semínka chia nemají žádnou specifickou chuť. Hodí se pro děti i seniory. Jsou zdrojem kyseliny alfa-linolenové (ALA), což je rostlinná forma omega-3 kyselin.
Existují dva druhy – bílá semínka pochází z bíle kvetoucí šalvěje, šedá až černá semínka z šalvěje kvetoucí modro-fialově. Bílá semínka se často označují názvem salba. Výživové hodnoty semínek chia neovlivňuje jejich barva, ale např. podnebí či půda. Pokud mají barvu hnědou, jedná se o nezralá semena, která mají nižší obsah oleje, bílkovin, omega-3 atd.
Doporučené množství
Polévková lžíce: 1-2 (5-10 g), doporučené maximum 15 g – platí i pro vrcholové sportovce
Funkce v těle
Léčivé účinky
- pravidelná konzumace chia semínek může pomoci snížit krevní tlak u pacientů s hypertenzí
- působí při snižování hmotnosti
- přispívají k vnitřní hydrataci těla a tím i k lepšímu zvládnutí fyzického výkonu
- v žaludku zpomalují proces trávicích enzymů a tím dochází ke zpomalení trávení zkonzumovaných polysacharidů na glukózu, což ovlivňuje hladinu cukru v krvi – tato vlastnost je velmi přínosná pro diabetiky, sportovce, osoby na dietním režimu, ale stejně tak pro širokou veřejnost včetně dětí, těhotných žen a kojících matek
- snižují cholesterol
- jsou bezlepková
- podporují kvalitu kostí, vlasů a pokožky
Nežádoucí účinky
- U někoho mohou nastat následující reakce (osobně jsem je při konzumaci 2 lžic denně nezaznamenal): nízký krevní tlak, silná bolest žaludku, nadýmání, zvracení, svědění kůže, zrychlené dýchání, případně další.
Nutriční hodnoty ve 100 g
Živina | Jednotka | Průměrná hodnota | Maximální hodnota | Minimální hodnota |
---|---|---|---|---|
Energie | kcal | 460 | 529 | 356 |
Bílkoviny | g | 22.23 | 24.4 | 19.7 |
Tuky celkem, z toho: | g | 30.86 | 34.3 | 21.4 |
nasycené mastné kyseliny | g | 3.47 | 3.91 | 2.48 |
mononenasycené mastné kyseliny | g | 2.36 | 2.76 | 1.71 |
polynenasycené mastné kyseliny, z toho: | g | 23.97 | 26 | 16.2 |
omega-3 MK: alfa-linolenová (ALA) | g | 18.56 | 21.1 | 12.3 |
omega-6 MK: linolová | g | 5.93 | 7.15 | 3.88 |
transnenasycené MK | g | 0.14 | 0.19 | 0.04 |
cholesterol | mg | 0 | 0 | 0 |
Sacharidy celkem, z toho: | g | 40.27 | 54 | 32 |
vláknina nerozpustná | g | 31.39 | 35.9 | 28 |
vláknina rozpustná | g | 3.68 | 5.8 | 1.1 |
Minerály | ||||
Vápník (Ca) | mg | 570 | 616 | 523 |
Železo (Fe) | mg | 7.72 | 9.78 | 6.27 |
Fosfor (P) | mg | 770 | 880 | 675 |
Draslík (K) | mg | 653 | 741 | 596 |
Sodík (Na) | mg | 128 | 272 | 22 |
Hořčík (Mg) | mg | 334 | 369 | 321 |
Zinek (Zn) | mg | 5.68 | 6.48 | 4.46 |
Měď (Cu) | mg | 1.66 | 1.88 | 1.44 |
Mangan (Mn) | mg | 3.28 | 4.32 | 2.46 |
Selen (Se) | μg | 55.15 | 92.5 | 17.8 |
Chrom (Cr) | μg | 9.07 | 16.4 | 1.74 |
Vitaminy | ||||
A | IU | 53.86 | 80 | 30 |
C | mg | 1.61 | 2.9 | 0.5 |
E | IU | 0.74 | 0.74 | 0.74 |
B1 | mg | 0.62 | 0.79 | 0.21 |
B2 | mg | 0.17 | 0.22 | 0.12 |
B3 | mg | 8.83 | 11.9 | 5.97 |
B6 | mg | 282 | 300 | 243 |
B9 | mg | 48.53 | 51.4 | 43.1 |
Zdroj: https://azchia.com/chia_seed_tables/chia-composition.htm azCHIA, Podrobná analýza složení Chia (anglicky)
Výskyt
- Pochází z hor Střední a Jižní Ameriky.
- Největšími producenty jsou Argentina, Paraguay, Bolívie a Mexiko.
Tipy
- Chia semínka obsahují nutričně významné množství minerálů.
- Pokud jste chia semínka ještě nikdy nejedli, začněte jednou kávovou lžičkou denně. Když je vše bez problému, můžete množství zvýšit.
- Před pojídáním semínka nejprve namočte na 5-10 minut, nejlépe i několik hodin, třeba přes noc. Dobrá semínka poměrně rychle vytvoří gel a až 10násobně nabobtnají.
- Mohou se přidávat například do jogurtu, vhodná kombinace je s banánem, citronem, čerstvým ovocem.
- Na rozdíl od jiných semen mohou být chia semena skladována po mnoho let bez zhoršení chuti, vzniku zápachu nebo snížení nutriční hodnoty, protože omega-3 je chráněna proti oxidaci přírodními antioxidanty obsaženými v semenech.
Nákup
- Zásadní pro posouzení kvality chia semínek jsou tři hlavní faktory – čistota, množství hnědých semínek a obsah aflatoxinů:
- Čistota: v chia semínkách se objevuje písek a jiné nečistoty. Taková semínka by se vůbec neměla dostat do obchodů a měla by se opět prosít. Pokud se ve vašich chia semínkách nacházejí tyto nečistoty, je to důvodem k vrácení zboží prodejci.
- Hnědá semena: pokud v chia semínkách najdete příliš mnoho hnědých semen, znamená to, že byla příliš brzy sklizená, zřejmě kvůli nepříznivému počasí. Tato semena ovšem nemají téměř žádnou nutriční hodnotu. To se týká zejména obsahu omega 3 a 6 mastných kyselin. S reklamací takových chia semínek zřejmě neuspějete, proto jim odpovídala i pravděpodobně nízká cena, na druhou stranu nikdo vás nenutí kupovat je u stejného prodejce znovu.
- Aflatoxiny: tento aspekt se nedá zjistit pouhým okem. Je možné si vyžádat u svého prodejce certifikát s laboratorními zkouškami od dodavatele. Přípustné hodnoty aflatoxinů by neměly překročit 20 mikrogramů na kilogram. Pokud jej prodejce nepředloží ani po opakovaných urgencích, možná byste měli zvážit, zda i nadále chia semínka u něj kupovat.
- Po otevření sáčku by semínka neměla páchnout, což je známka, že jsou žluklá – taková nejezte.
Zdroje informací
Odkazy
Interní
Externí
- http://www.vyzivaspol.cz/chia-seminka/ – Společnost pro výživu, Chia semínka, MUDr. Václava Kunová
- http://seminka-chia.webnode.cz/nutricni-hodnoty/ – Semínka chia
- https://azchia.com/ – azCHIA, rodinný podnik, který od roku 2007 dováží a prodává semena chia do USA (anglicky)
- https://azchia.com/flax-vs-chia/ – azCHIA, porovnání nutričních hodnot lnu a chia (anglicky)