Obsah stránky

Základní informace podrobněji

Zelenina je důležitým zdrojem vitaminů, minerálních látek, vlákniny a dalších prospěšných látek. Mezi zeleninu nepatří plodiny s přesnějším zařazením, jako obiloviny, luštěniny, léčivé rostliny a koření.


Dělení zeleniny

Poznámka: nejčastěji se zelenina dělí podle částí rostliny, pro které je především pěstována, některá může být řazena do několika druhů.

  • Cibulová: (čeleď liliovitých) cibule, česnek, pórek
  • Kořenová: celer, červená řepa, křen, mrkev, pastiník, petržel, ředkvička, tuřín
  • Košťálová: (brukvovité) brokolice, kapusta, květák, zelí
  • Listová: salát, špenát
  • Lusková: (luštěniny) čočka, fazole, hrách, sója
  • Mořská: (upravené mořské řasy) Aonori, Nori
  • Plodová: (tykvovité druhy) brambory, cuketa, dýně, lilek vejcoplodý (baklažán), meloun, okurka, paprika, rajče, tykev
  • Víceletá: (plody, listy, květy) artyčok, bambusové výhonky, banán zeleninový, chlebovník, chřest, palmové zelí

Seznam vybrané zeleniny

  • Brokolice: (brukvovité) velice zdravá zelenina obsahující velké množství vitaminů a minerálů, výrazně ochraňuje lidský organismus proti volným radikálům, toxickým a rakovinotvorným látkám
  • Cibule: (cibulovité) velice zdravá zelenina obsahující antibiotické látky (allicin), fytoncidy ničící škodlivé mikroby, mnoho křemíku, draslíku, síry a dusíkatých látek
  • Lilek vejcoplodý (baklažán): (lilkovité) velice zdravá zelenina, která má antibiotické účinky, snižuje obsah cholesterolu, podporuje činnost jater, je bohatý na vlákninu, obsahuje řadu vitaminů a minerálních látek, nepříklad draslík.
  • Zelí (i kysané): velice zdravá zelenina – zelí je označení pro tři druhy listové zeleniny (zelí hlávkové – bílé a červené, pekingské a čínské) z rodu brukev. Jakýkoliv druh zelí je zdraví velmi prospěšný. Kysané zelí je výborným zdrojem vitaminu C, bakterií kyseliny mléčné, v menší míře pak zdrojem vitaminu K a skupiny vitaminů B. Všechny podoby zelí jsou velmi prospěšné zejména v syrovém stavu.

Tipy

  • Zelenina by měla tvořit polovinu každého hlavního jídla.
  • Poměr zeleniny k ovoci by měl být 2:1 (2 díly zeleniny).

Zdroje informací

Odkazy

Interní

Externí

Knihy