Obsah stránky
Základní informace podrobněji
Jako ovoce se označují zpravidla plody, souplodí, plodenství nebo semena převážně víceletých semenných rostlin, nejčastěji dřevin. Ovoce je důležitým zdrojem vitaminů, minerálů, flavonoidů (rostlinná barviva, která mají v lidském organismu podobný účinek jako vitaminy), jehož hlavní složkou bývá voda a sacharidy. Zpravidla se jedná o sladké jedlé plody, plodenství nebo semena převážně víceletých semenných rostlin, nejčastěji dřevin.
Dělení ovoce a plodů
Poznámka: Podle pomologického členění i hospodářského hlediska se ovocné druhy dělí na jádroviny, peckoviny, skořápkoviny a drobné ovoce.
Ovoce mírného pásu
- jádroviny: (dřeviny – plody s jádry – malvice) hrušeň, jabloň, jeřáb oskeruše, kdoule, mišpule, muchovník
- peckoviny: (dřeviny – plody s peckou – peckovice) broskvoň, mandloň, meruňka, slivoň, švestka, třešeň, višeň
- skořápkoviny: (dřeviny) – plodem je peckovice: vlašský ořech; nebo oříšek: líska
- drobné ovoce: (bobule) angrešt, borůvka, brusinka, rybíz, (souplodí) jahoda, malina, ostružina, (plodenství) moruše
Ovoce tropické a subtropiucké
- ananas, avokádo, banán, citron, datle, fík, granátové jablko, grapefruit, kaki, kiwi, kokosový ořech, liči, mandarinka, mango, oliva, papája, pomelo, pomeranč
Seznam vybraného ovoce
Poznámka: Skořápkoviny jsou podrobně popsány v samostatné části Ořechy a semena.
- ananas: (bromeliovité) tropické ovoce, plodenství ananasovníku chocholatého
Tipy
- Poměr zeleniny k ovoci by měl být 2:1 (1 díl ovoce).
- U nízkosacharidových diet by se měl podíl sladkého ovoce ještě snížit – to neplatí například pro avokádo, to je naopak vítáno.
Zdroje informací
Odkazy
Interní
Externí
- https://cs.wikipedia.org/wiki/Ovoce – Wikipedie, Ovoce