Obsah stránky
Základní informace podrobněji
Jedná se o houby několika druhů. Průmyslově pěstovaná je pečárka dvouvýtrusá (jinak též pečárka hnědá, pečárka zahradní, žampion dvouvýtrusný či žampión dvouvýtrusý). Jiným druhem je pečárka polní (žampion polní). Pěstované žampiony mají barvu bílou, ale začínají se pěstovat i s barvou hnědou. V přírodě rostoucí pečárka dvouvýtrusá má v mládí zavalitý nahnědlý třeň ve tvaru hrušky a na povrchu hnědý jemně šupinatý klobouk. Žampiony jsou součástí jídelníčku řady národních kuchyní jako předkrmy, polévky, omáčky, omelety, pod masa, hlavní jídla či saláty. Mladé žampióny se nakládají do kyselých nálevů a jsou pak nízkokalorickou přílohou salátů či pokrmů z masa. U polévek, omelet a omáček jsou ceněny jako jemná kořenitá přísada.
Funkce v těle
Léčivé účinky
- campestrin: je antibiotikum, které je účinné proti tyfu
- psalliotin: látka s antibiotickou aktivitou, u pěstovaných žampionů ale není bezpečně prokázána
- alfa-glukan: polysacharid – imunostimulační vlastnost
Nežádoucí účinky
- agaritin: aromatický mykotoxin, který se vyskytuje pouze v pečárkách v syrovém stavu, tepelnou úpravou se snižuje cca o 80 %, studie potenciální toxicity agaritinu u lidí chybí, u pěstovaných žampionů byl zjištěn obsah agaritinu velmi malý – konzumace těchto pečárek riziková prakticky není
Nutriční hodnoty ve 100 g
Poznámka: hodnoty platí pro čerstvý neupravený stav.
Živina | Jednotka | Průměrná hodnota |
---|---|---|
Energie | kcal | 34 |
Bílkoviny | g | 2.24 |
Tuky | g | 0.49 |
Sacharidy | g | 3.0 |
Vláknina | g | 1.0 |
Minerály | ||
Vápník (Ca) | mg | 2 |
Železo (Fe) | mg | 0.41 |
Fosfor (P) | mg | 112 |
Draslík (K) | mg | 304 |
Hořčík (Mg) | mg | 20 |
Sodík (Na) | mg | 9 |
Zinek (Zn) | mg | 1.03 |
Měď (Cu) | mg | 0.142 |
Mangan (Mn) | mg | 0.23 |
Selen (Se) | µg | 5.7 |
Vitaminy | ||
A | IU | 623 |
C | mg | 89 |
B1 | mg | 0.015 |
B2 | mg | 0.217 |
B3 | mg | 3.877 |
B5 | mg | 1.5 |
B6 | mg | 0.293 |
D | µg | 0.5 |
Tipy
Doporučená úprava
- Pro své dobré vlastnosti je vhodné jíst žampiony alespoň jednou týdně.
Zdroje informací
Odkazy
Interní
Externí
- https://cs.wikipedia.org/wiki/Pe%C4%8D%C3%A1rka_dvouv%C3%BDtrus%C3%A1 – Wikipedie, Pečárka dvouvýtrusá
- https://www.nutridatabaze.cz/potraviny/?id=246#tab-2 – Nutriční datbáze, Žampiony
- https://www.technicke-normy-csn.cz/csn-46-3197-463197-206663.html – ČSN 46 3197 (463197), Pěstované žampiony – náhled normy, Účinnost: 07/2002 – doposud