Obsah stránky
Základní informace podrobněji
Velice zdravá zelenina patřící mezi brukvovité, která obsahuje velké množství vitaminů a minerálů, výrazně ochraňuje lidský organismus proti volným radikálům, toxickým a rakovinotvorným látkám. Je jí možné připravovat v různých kuchyňských úpravách, například do polévek, salátů, jako přílohu, minutku, v zapečených pokrmech, je možné ji jíst i syrovou a to má pak zachováno nejvíce užitečných látek. V syrovém stavu může mít ale mírně nahořklou chuť.
Funkce v těle
Léčivé účinky
- pomáhá při trávení – udržuje zdravou žaludeční výstelku a pomáhá udržovat hladiny zdravých bakterií ve střevech
- zabraňuje chronickým onemocněním – brokolice obsahuje některé fenoly, které brání vzniku chronických onemocnění snižuje možnost mít rakovinu, cukrovku, astma, srdeční poruchy a mnoho dalších smrtelných onemocnění, čímž se snižuje úmrtnost
- udržuje zdravá játra
- udržuje mozek zdravý – pomáhá zvýšit poznávací funkce a paměť, prevenci nástupu Alzheimerovy choroby a mnoha neurodegenerativních onemocnění
- péče o vlasy – vitaminy A a C jsou skvělé pro udržení lesklých, hustých a zdravých vlasů
- protizánětlivé vlastnosti – má díky vitaminu C, draslíku, hořčíku, sulforafanu, kaempferolu a mnoha dalších
- snižuje krevní cukr
- sexuální výkonnost – kyselina listová a vitamin C mohou zlepšit plodnost a zvýšit počet spermií
- působí proti rakovině – obsahuje antikarcinogenní sloučeniny (glukosinoláty)
- snižuje hladinu LDL cholesterolu (špatného) – X
- péče o oči – obsahuje látky chránící oči před makulární degenerací
- imunitní systém – obsahuje látky podporující imunitní systém
- zlepšuje zdraví kostí a zubů – obsahuje látky zvyšující jejich pevnost
- odvodňování a snižování krevního tlaku – toto pozitivní působení je z důvodu mimořádně vysokého obsahu draslíku
Nežádoucí účinky
- syrová může mít nahořklou chuť
- u někoho může vyvolat:
- plynatost
- podráždění střev
- alergickou reakci
- kožní vyrážku
- zhoršení stavu štítné žlázy při nadměrné konzumaci
Nutriční hodnoty ve 100 g
Živina | Jednotka | Průměrná hodnota |
---|---|---|
Energie | kcal | 33 |
Bílkoviny | g | 3 |
Tuky | g | 0.4 |
cholesterol | mg | 0 |
Sacharidy | g | 7 |
vláknina | g | 2.6 |
Minerály | ||
Vápník (Ca) | mg | 56 |
Železo (Fe) | mg | 0.9 |
Fosfor (P) | mg | 64 |
Draslík (K) | mg | 470 |
Sodík (Na) | mg | 33 |
Hořčík (Mg) | mg | 21 |
Vitaminy | ||
A | IU | 623 |
C | mg | 89 |
B6 | mg | 0.2 |
Tipy
- po dobu několika málo dnů je možné prodloužit životnost brokolice uskladněním v lednici
- k významné ztrátě látek preventivně působících proti rakovině (glukosinoláty) nedojde, pokud jí jíme syrovou, vaříme na páře do 20 minut, mikrovlny působí do 3 minut nebo smažíme do 5 minut, při vaření 30 minut se jejich obsah sníží cca na 75 %, při uskladnění v lednici po dobu 7 dnů je pokles nevýznamný
- pro dokonalé využití živin z brokolice je dobré ji kombinovat se zeleninou obsahující biotin (například rajčata, avokádo, špenát, hnědá rýže, ořechy – společně s vitaminem B12 (např. vejce) a s kyselinou listovou se tak zvýší zužitkování bílkovin (biotin je zpracováván zažívacím traktem za pomoci střevního mikrobiomu)
Nákup
- Čerstvá brokolice:
- má mít jasně zelené růžice, někdy i s načervenalým nádechem, rozhodně ne žluté části
- měla by mít poupátka pevně uzavřena
- nemá mít v růžicích načernalé části (známky plísně)
- nemá mít pórovité lodyhy (projev staršího kusu)
- nemá mít zvadlé listy
Zdroje informací
Odkazy
Interní
- Recepty s brokolicí:
Externí
- https://www.organicfacts.net/health-benefits/vegetable/health-benefits-of-broccoli.html – 24 neuvěřitelných výhod brokolice (anglicky)