Obsah stránky

Základní informace podrobněji

Velice zdravá zelenina patřící mezi brukvovité, která obsahuje velké množství vitaminů a minerálů, výrazně ochraňuje lidský organismus proti volným radikálům, toxickým a rakovinotvorným látkám. Je jí možné připravovat v různých kuchyňských úpravách, například do polévek, salátů, jako přílohu, minutku, v zapečených pokrmech, je možné ji jíst i syrovou a to má pak zachováno nejvíce užitečných látek. V syrovém stavu může mít ale mírně nahořklou chuť.


Funkce v těle

Léčivé účinky

  • pomáhá při trávení – udržuje zdravou žaludeční výstelku a pomáhá udržovat hladiny zdravých bakterií ve střevech
  • zabraňuje chronickým onemocněním – brokolice obsahuje některé fenoly, které brání vzniku chronických onemocnění snižuje možnost mít rakovinu, cukrovku, astma, srdeční poruchy a mnoho dalších smrtelných onemocnění, čímž se snižuje úmrtnost
  • udržuje zdravá játra
  • udržuje mozek zdravý – pomáhá zvýšit poznávací funkce a paměť, prevenci nástupu Alzheimerovy choroby a mnoha neurodegenerativních onemocnění
  • péče o vlasy – vitaminy A a C jsou skvělé pro udržení lesklých, hustých a zdravých vlasů
  • protizánětlivé vlastnosti – má díky vitaminu C, draslíku, hořčíku, sulforafanu, kaempferolu a mnoha dalších
  • snižuje krevní cukr
  • sexuální výkonnost – kyselina listová a vitamin C mohou zlepšit plodnost a zvýšit počet spermií
  • působí proti rakovině – obsahuje antikarcinogenní sloučeniny (glukosinoláty)
  • snižuje hladinu LDL cholesterolu (špatného) – X
  • péče o oči – obsahuje látky chránící oči před makulární degenerací
  • imunitní systém – obsahuje látky podporující imunitní systém
  • zlepšuje zdraví kostí a zubů – obsahuje látky zvyšující jejich pevnost
  • odvodňování a snižování krevního tlaku – toto pozitivní působení je z důvodu mimořádně vysokého obsahu draslíku

Nežádoucí účinky

  • syrová může mít nahořklou chuť
  • u někoho může vyvolat:
    • plynatost
    • podráždění střev
    • alergickou reakci
    • kožní vyrážku
    • zhoršení stavu štítné žlázy při nadměrné konzumaci

Nutriční hodnoty ve 100 g

ŽivinaJednotkaPrůměrná hodnota
Energiekcal33
Bílkovinyg3
Tukyg0.4
cholesterolmg0
Sacharidyg7
vláknina g2.6
Minerály
Vápník (Ca)mg56
Železo (Fe)mg0.9
Fosfor (P)mg64
Draslík (K)mg470
Sodík (Na)mg33
Hořčík (Mg)mg21
Vitaminy
AIU623
Cmg89
B6mg0.2

Tipy

  • po dobu několika málo dnů je možné prodloužit životnost brokolice uskladněním v lednici
  • k významné ztrátě látek preventivně působících proti rakovině (glukosinoláty) nedojde, pokud jí jíme syrovou, vaříme na páře do 20 minut, mikrovlny působí do 3 minut nebo smažíme do 5 minut, při vaření 30 minut se jejich obsah sníží cca na 75 %, při uskladnění v lednici po dobu 7 dnů je pokles nevýznamný
  • pro dokonalé využití živin z brokolice je dobré ji kombinovat se zeleninou obsahující biotin (například rajčata, avokádo, špenát, hnědá rýže, ořechy – společně s vitaminem B12 (např. vejce) a s kyselinou listovou se tak zvýší zužitkování bílkovin (biotin je zpracováván zažívacím traktem za pomoci střevního mikrobiomu)

Nákup

  • Čerstvá brokolice:
    • má mít jasně zelené růžice, někdy i s načervenalým nádechem, rozhodně ne žluté části
    • měla by mít poupátka pevně uzavřena
    • nemá mít v růžicích načernalé části (známky plísně)
    • nemá mít pórovité lodyhy (projev staršího kusu)
    • nemá mít zvadlé listy

Zdroje informací

Odkazy

Interní

Externí

Knihy