Obsah stránky
Základní informace podrobněji
Cibule kuchyňská je cibulovitá zelenina z čeledi amarylkovitých. Je široce užívaná při vaření jako zelenina či koření. Syrová má pálivou chuť. Při loupání, krájení či smažení cibule se uvolňuje dráždivá slzotvorná látka.
Funkce v těle
Léčivé účinky
- Obsahuje allicin, který kromě štiplavé vůně může také za to, že cibule je přírodním antibiotikem. Má antivirové účinky a působí proti širokému spektru bakterií. Snižuje cholesterol a krevní tlak. Tepelnou úpravou se obsah allicinu snižuje, proto je nejlepší jíst cibuli syrovou.
- Obsahuje fruktooligosacharidy, které posilují prospěšné střevní bakterie, které příznivě působí na naše trávení. Tyto bakterie vytváří ve střevech kyselé prostředí nepříznivé pro nežádoucí bakterie.
- Obsahuje flavonoidy (například quercetin), které působí v těle jako antioxidanty, které jsou nezbytné pro zachování zdraví a zmírňují projevy alergií.
- Usnadňuje vykašlávání hlenu.
Nežádoucí účinky
- Nedoporučuje se konzumovat cibuli při otevřených žaludečních a dvanáctníkových vředech.
- Pokud se jí cibule čerstvá, musí se sníst po rozkrojení do 24 hodin, protože poté začíná být toxická.
Nutriční hodnoty ve 100 g
Živina | Jednotka | Průměrná hodnota | Maximální hodnota | Minimální hodnota |
---|---|---|---|---|
Energie | kcal | 460 | 529 | 356 |
Bílkoviny | g | 22.23 | 24.4 | 19.7 |
Tuky celkem, z toho: | g | 30.86 | 34.3 | 21.4 |
nasycené mastné kyseliny | g | 3.47 | 3.91 | 2.48 |
mononenasycené mastné kyseliny | g | 2.36 | 2.76 | 1.71 |
polynenasycené mastné kyseliny, z toho: | g | 23.97 | 26 | 16.2 |
omega-3 MK: alfa-linolenová (ALA) | g | 18.56 | 21.1 | 12.3 |
omega-6 MK: linolová | g | 5.93 | 7.15 | 3.88 |
transnenasycené MK | g | 0.14 | 0.19 | 0.04 |
cholesterol | mg | 0 | 0 | 0 |
Sacharidy celkem, z toho: | g | 40.27 | 54 | 32 |
vláknina nerozpustná | g | 31.39 | 35.9 | 28 |
vláknina rozpustná | g | 3.68 | 5.8 | 1.1 |
Minerály | ||||
Vápník (Ca) | mg | 570 | 616 | 523 |
Železo (Fe) | mg | 7.72 | 9.78 | 6.27 |
Fosfor (P) | mg | 770 | 880 | 675 |
Draslík (K) | mg | 653 | 741 | 596 |
Sodík (Na) | mg | 128 | 272 | 22 |
Hořčík (Mg) | mg | 334 | 369 | 321 |
Zinek (Zn) | mg | 5.68 | 6.48 | 4.46 |
Měď (Cu) | mg | 1.66 | 1.88 | 1.44 |
Mangan (Mn) | mg | 3.28 | 4.32 | 2.46 |
Selen (Se) | μg | 55.15 | 92.5 | 17.8 |
Chrom (Cr) | μg | 9.07 | 16.4 | 1.74 |
Vitaminy | ||||
A | IU | 53.86 | 80 | 30 |
C | mg | 1.61 | 2.9 | 0.5 |
E | IU | 0.74 | 0.74 | 0.74 |
B1 | mg | 0.62 | 0.79 | 0.21 |
B2 | mg | 0.17 | 0.22 | 0.12 |
B3 | mg | 8.83 | 11.9 | 5.97 |
B6 | mg | 282 | 300 | 243 |
B9 | mg | 48.53 | 51.4 | 43.1 |
Výskyt
- Pěstuje se po celém světě.
Vybrané druhy cibule
- Bílá: má tenčí slupku, ostřejší chuť a vůni než žlutá, je křehčí. Stejné užití jako u žluté.
- Červená: je masitá a chuťově méně výrazná než žlutá. Její jemnost a barevnost se využije v netepelných úpravách, například v salátech
- Šalotka: je menší, jemnější a sladká. Nejčastěji se nakládá nebo se dává do salátů.
- Žlutá: nejčastěji používaná. Chuťově je nejvyváženější a tepelnou úpravou sládne.
Tipy
- Cibule je nejzdravější v syrovém stavu, tepelnou úpravou ztrácí mnoho svých pozitivních účinků.
- Čerstvá šťáva smíchaná s medem v poměru 2:1 se používá při zápalu plic, rýmě a nachlazení.
- Rozkrojená cibule by se měla spotřebovat do 24 hodin, protože potom je již mírně toxická.
- Uskladnění: jarní – nejlépe v lednici, klasická cibule 3-4 týdny při pokojové teplotě na suchém, tmavém a dobře větraném místě, nejlépe v jedné vrstvě.
- Doporučená potravina pro diabetiky.
Nákup
- Je nutné vybírat takovou cibuli, která je na svůj objem přiměřeně těžká, má pěknou, lesklou a hladkou slupku a musí být zcela tvrdá. Pozor na plíseň či zelené klíčky.
Zdroje informací
Odkazy
Interní
- Recepty s cibulí:
- Brokolice s česnekovým jogurtem
- Čočkový salát s kysaným zelím
- Květák s brynzou
- Květák s česnekovým jogurtem
- Žampiony s cuketou a smetanou
- Krůtí stehno – horní nebo spodní – na kysaném zelí
- Květák s brynzou
- Vepřová krkovička na mrkvi
- Vepřová krkovička na kysaném zelí
- Brokolicový krém
- Dýňový krém
- Špenát
- Makrela uzená – salát
- Zelofleky