Obsah stránky
Základní informace
Esenciální živiny jsou takové, které lidský organismus potřebuje, ale nedokáže si je samo vytvořit (nemohou být syntetizovány v těle – buď vůbec nebo v dostatečném množství) a musí je přijmout v potravě. Patří mezi ně: vitaminy, minerály, esenciální mastné kyseliny, esenciální aminokyseliny, dále voda a kromě toho základní biogenní prvky (přibližný obsah v lidském těle v %): vodík (10 %), uhlík (50 %), dusík (8,5 %) a kyslík (20 %).
Přehled esenciálních živin
Jedná se o živiny rozdělené do 4 skupin plus voda.
Vitaminy (13)
V lidském organismu mají vitaminy především funkci katalyzátorů biochemických reakcí. Jedná se o následující vitaminy: A, D, E, K, B1, B2, B5, B6, B7, B9, B12, C. Podrobně o vitaminech viz Vitaminy.
Minerály a stopové prvky (20)
Minerály a stopové prvky potřebuje ke svému životu každý organismus.
Za esenciální jsou považovány:
- Minerály (7):
- vápník (Ca – 4 %): vyskytuje se v kostech, zubech, reguluje funkce nervů a svalů, příjem je regulován vitaminem D, parathormonem, kalcitoninem
- fosfor (P – 2,5 %): vyskytuje se v kostech, zubech, v ATP (adenosintrifosfát)
- draslík (1 %): podílí se na přesné funkci kardiovaskulárního systému, snižuje krevní tlak, zajišťuje svalový tonus, napomáhá celkové stabilitě vnitřního prostředí, ovlivňuje náš nervový systém, z těla se vylučuje kromě moči i potem.
- síra (S – 0,834 %):
- sodík (Na – 0,4 %): základní kation mimobuněčné tekutiny, ovlivňuje objem plazmy, činnost nervů a svalů
- chlor (Cl – 0,4 %): v žaludečních šťávách
- hořčík (Mg – 0,1 %): tvorba kostí, kofaktor enzymů
- Stopové prvky (13):
- železo (Fe – 0,001 %): základní složka hemu v hemoglobinu, cytochromy v elektronovém transportním řetězci
- mangan (Mn – 0,001 %): kofaktor enzymů (hydrolas a transferas)
- jod (I – 0,00005 %): složka hormonů štítné žlázy (thyroxin, trijodthyronin), nedostatek v prenatálním období vede ke kretenismu, v dětství k omezení růstu, v dospělosti zvětšení strumy
- chrom (Cr): trojmocný chrom ovlivňuje účinky inzulinu
- kobalt (Co): podstatná složka vitaminu B12
- měď (Cu): součást cytochromu v elektronovém transportním řetězci
- molybden (Mo): složka enzymů
- selen (Se): antioxidant, společně působí s vitaminem E
- zinek (Zn): kofaktor mnoha enzymů
- křemík (Si): u člověka jeho nezbytnost není prokázaná
- fluor (F – jako fluorid): zvyšuje tvrdost kostí a zubů, nadbytek způsobuje hnědé skvrny na zubech
- vanad (V): základní složka některých enzymů
- bor (B): pravděpodobně ovlivňuje vlastnosti buněčné stěny
Podrobně o minerálech a stopových prvcích viz Minerály a stopové prvky.
Esenciální mastné kyseliny – polynenasycené (2)
Existují dva typy esenciálních mastných kyselin:
- omega-3 mastná kyselina: kyselina alfa-linolenová
- omega-6 mastná kyselina: kyselina linolová
Uvedené esenciální mastné kyseliny je nutné přijímat v potravě v dostatečném množství. Jejich největší množství se spotřebuje na tvorbu buněčných a intracelulárních membrán, včetně membrán pokožky. Dále mají významnou úlohu při rozmnožování, při výstavbě nervových tkání a cca 1 % slouží k syntéze eikosanoidů. Nedostatek se projevuje tvorbou ekzémů, šupinatou pokožkou, větší náchylností k infekcím a poruchám souvisejícím s nedostatečnou tvorbou eikosanoidů.
Esenciální aminokyseliny (9)
Kvalita bílkovin v potravě se měří srovnáním podílu esenciálních aminokyselin a podílem, který odpovídá správné výživě. Čím je podíl esenciálních aminokyselin k neesenciálním vyšší, tím je bílkovina kvalitnější. Aminokyseliny se v organismu neskladují. Proto nelze konzumovat potraviny bohaté na esenciální aminokyseliny „do zásoby“.
Tzv. kompletní bílkoviny obsahují všechny esenciální aminokyseliny. Jsou to:
- živočišné potraviny: maso, mořské plody, drůbež, vejce, mléko a některé mléčné výrobky
- rostliné potraviny: pohanka, quinoa (merlík čilský)
Požadavky (mg/kg tělesné hmotnosti/den)
Poznámka: Semiesenciální – jen v době růstu – arginin. Histidin je nově řazen mezi esenciální, nejen v době růstu.
Název mastné kyseliny | Kojenci | Děti | Dospělí | Výskyt |
---|---|---|---|---|
arginin (pouze při růstu) | ? | ? | - | maso, drůbež, mléčné výrobky, kvasnice, ořechy, semena sezamu a slunečnice, rýže (hnědá), obiloviny, pohanka, čokoláda |
fenylalanin | 125 | 22 | 14 | maso, ryby, mléko, vejce, sýry (parmezán), kvasnice, ořechy, čokoláda |
histidin | 28 | ? | 10 | kvasnice |
isoleucin / izoleucin | 70 | 28 | 10 | vejce, maso, sýry, kvasnice |
leucin | 161 | 42 | 14 | vejce, maso, sýry, kvasnice |
lysin / lyzin | 103 | 44 | 12 | sýr parmezán (vysoký obsah), kvasnice, ryby, vepřové a hovězí maso, sojové boby, pšeničné otruby, čočka, fazole, arašídy |
methionin | 58 | 22 | 13 | obilniny, ořechy (semena), maso, ryby, jogurty, vejce, kvasnice - chybí v zelenině a v luštěninách |
threonin | 87 | 28 | 7 | maso, vejce, mléčné výrobky, luštěniny, kvasnice |
tryptofan | 17 | 3.3 | 3.5 | drůbeží maso, sardinky, losos, čerstvý tuňák, ořechy, semena, chřest, mungo fazole, ananas, špenát, banány, sýry tofu a cottage |
valin | 93 | 25 | 10 | ryby, drůbež, kozí sýr, čočka, kvasnice |
Limitní aminokyseliny
V metabolismu bílkovin (které jsou složeny z aminokyselin) platí dva důležité zákony:
- Rubnerův zákon limitní aminokyseliny – využití aminokyselin z přijatých bílkovin závisí na obsahu nejméně zastoupené esenciální aminokyseliny. To znamená, že z přijatých aminokyselin se jich do vlastních proteinů zabuduje jen tolik, kolik odpovídá množství nejméně zastoupené esenciální aminokyseliny. Protože aminokyseliny se v organismu neskladují, ostatní aminokyseliny jsou rozloženy, a to i tehdy, když v organismu panuje celkový nedostatek bílkovin.
- Wolfův zákon nadbytku esenciálních aminokyselin – ten varuje, že příjem libovolné esenciální aminokyseliny ve velkém nadbytku narušuje metabolismus ostatních aminokyselin a zesiluje projevy limitní aminokyseliny. Přitom limitní aminokyselinou se může stát libovolná esenciální aminokyselina, pokud je její zastoupení ve stravě nedostatečné. Nejčastěji to bývá lysin (málo je v obilovinách) a methionin (málo je zastoupen v luštěninách).
Biogenní prvky (4)
Jedná se o uhlík, kyslík, vodík a dusík – jsou to stavební prvky biomolekul (sacharidů, lipidů/tuků a bílkovin/proteinů).
Tipy
- Pro své zdraví bychom měli zajistit, abychom všechny esenciální živiny průběžně získávali, nejlépe z potravin.
Zdroje informací
Odkazy
Interní
- Minerály a stopové prvky: potřebuje ke správnému vývoji v malém množství (tzv. mikroživiny) každý organismus.
- Pohanka: bezlepková pseudoobilnina, která obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, je tedy kompletním zdrojem bílkovin.
- Quinoa (merlík čilský): bezlepková pseudoobilnina bohatá na bílkoviny a vlákninu. Obsahuje kompletní bílkovinu, tzn. zastoupení všech esenciálních (pro tělo nepostradatelných) aminokyselin.
- Vitaminy: jsou nutné pro udržení mnohých tělesných funkcí a jsou schopny posilovat a udržovat imunitní reakce, podílejí se na metabolismu bílkovin, tuků a cukrů.
Externí
- https://cs.wikipedia.org/wiki/Esenci%C3%A1ln%C3%AD_aminokyseliny – Wikipedie, Esenciální aminokyseliny
- https://www.wikiskripta.eu/w/Esenci%C3%A1ln%C3%AD_mastn%C3%A9_kyseliny – WikiSkripta, Esenciální mastné kyseliny
- https://cs.wikipedia.org/wiki/Biogenn%C3%AD_prvky – Wikipedie, Biogenní prvky
- https://en.wikipedia.org/wiki/Mineral_(nutrient) – Wikipedie, Mineral (nutrient) (anglicky – Minerál, živina)
- https://en.wikipedia.org/wiki/Nutrient#Essential_nutrients – Wikipedie, Nutrient (anglicky – Živina)