Obsah stránky
Základní informace podrobněji
Hořčík je v lidském těle nezbytný pro správné fungování většiny buněk. Společně s adenosintrifosfátem (ATP), který je odpovědný za energetickou bilanci všech buněk – to znamená za ukládání a uvolňování energie na buněčné úrovni. Hořčík se v těle podílí okolo 300 reakcí. Dostatek hořčíku v potravě je důležitý pro správnou činnost svalů a nervů (mírní podrážděnost a nervozitu – v kombinaci s vápníkem působí hořčík jako přirozený uklidňující prostředek), ale i pro uvolňování energie z glukózy a pro správnou stavbu kostí. Udržuje v dobrém stavu oběhový systém a je prevencí infarktu. Mírní deprese a přispívá ke zdravým zubům. Zlepšuje kognitivní funkce, především pozornost a paměť. Z potravy se vstřebá cca 30-40 % hořčíku.
DDD – doporučená denní dávka
- Vyhláška č. 225/2008 Sb., Příl. 5: 375 mg http://eagri.cz/public/web/mze/legislativa/ostatni/100065067.html
- Důležité je množství tzv. elementárního (aktivního) hořčíku, který není vázaný ve sloučenině. V této souvislosti se uvádí následující množství:
- muži: 400-420 mg
- ženy: 320-360 mg
Referenční meze stanovené pro krev
0,66 – 1,07 mmol/l
Funkce v těle
- hořčík potřebuje každá naše buňka, protože se podílí na enzymatických reakcích znamenajících produkci energie v těle, proto je důležitý pro naše svaly a jejich kontrakce
- zajišťuje správnou činnost nervové soustavy – správný přenos nervových vzruchů
- podílí se na procesu dělení buněk a syntéze bílkovin
- zmírňuje únavu
- je důležitý pro stavbu kostí a zubů – 60 % hořčíku v lidském těle je uloženo právě v nich
- zlepšuje paměť, úsudek, myšlení
- ovlivňuje inzulinový metabolismus
- je velmi důležitý při metabolismu vitaminu D
- vyrovnává hladiny vápníku a draslíku v těle – příliš vysoké dávky vápníku, obvykle díky suplmenetaci doplňků, mohou způsobit problémy spojené se svalovou činností
- nejvyšší koncentrace hořčíku v celém těle je v levé srdeční komoře
Nedostatek
Náchylní k nedostatku jsou starší dospělí, sportovci a kdokoli pod velkým stresem.
- nedostatek způsobuje zhoršení průběhu téměř jakékoliv nemoci
- svalové křeče
- hrozí při těhotenství, nadměrné spotřebě alkoholu a některých onemocněních – diabetes, onemocnění ledvin, hypertenze apod.
- má vliv na sluch, například tinnitus (pískání či hučení v uších)
- způsobuje podrážděnost
- nespavost
- špatné trávení
- bušení srdce
- může vyvolat deprese
- záchvat astmatu
Nadbytek
Pokud dojde ke zvýšenému příjmu hořčíku, tak ho zdravé tělo dokáže z těla vyloučit. Příznaky předávkování mohou být následující:
- nechutenství
- zvracení
- svalová slabost
- únava
Výskyt
Vybrané potraviny s největším množstvím hořčíku
Název potraviny | Množství |
---|---|
Dýňová semena sušená | 535 |
Pšeničné otruby | 480 |
Kakaový prášek | 409 |
Mák | 395 |
Slunečnicová semena | 367 |
Sezamová semena | 352 |
Majoránka sušená, koření | 333 |
Sójová mouka odtučněná | 300 |
Sója extrudovaná (sójové "maso"), kostky | 276 |
Kešu ořechy | 268 |
Sójová mouka plnotučná | 267 |
Sůl jedlá | 265 |
Hřebíček, koření | 260 |
Mandle | 258 |
Kmín, koření | 258 |
Melasa | 242 |
Droždí sušené | 230 |
Čokoláda hořká, kakaa 70-85 % | 228 |
Tymián sušený, koření | 220 |
Pepř černý, koření | 207 |
Pohanka setá | 205 |
Paprika sladká mletá, koření | 185 |
Muškátový oříšek, koření | 183 |
Arašídy | 182 |
Čokoláda hořká, kakaa 60-69 % | 176 |
Muškátový květ, koření | 163 |
Kuřecí maso, prsa, bez kůže | 158 |
Lískové ořechy | 153 |
Hořká čokoláda, kakaa 45-59 % | 146 |
Vlašské ořechy | 144 |
Pšenice dvouzrnka | 140 |
Pšenice jednozrnka | 135 |
Nové koření | 130 |
Ovesné vločky | 128 |
Bulgur špaldový | 123 |
Špalda | 123 |
Pistáciové ořechy | 121 |
Pšenice ozimá | 120 |
Hořčice plnotučná | 117 |
Hořčice kremžská | 117 |
Mléko sušené, odstředěné | 110 |
Sója | 109 |
Fazole bílá, sušená | 103 |
Skořice mletá | 103 |
Hřib smrková, sušený | 102 |
Rýže natural, neloupaná | 102 |
Zázvor mletý, koření | 99 |
Pšeničná mouka celozrnná | 98 |
Kokos mletý | 90 |
Ječná mouka celozrnná | 89 |
Krupice kukuřičná | 85 |
Mléko sušené, polotučné | 84 |
Vejce slepičí, sušený bílek | 81 |
Mléko sušené, plnotučné | 75 |
Čočka | 73 |
Droždí lisované | 71 |
Kopr | 70 |
Ječné kroupy | 70 |
Chléb pšeničný celozrnný | 69 |
Fíky sušené | 68 |
Hrách | 65 |
Čokoláda mléčná | 63 |
Petržel, nať | 58 |
Protlak rajčatový | 57 |
Chléb pšeničný, celozrnný, Graham | 54 |
Datle, sušené | 54 |
Šunkový salám | 52 |
Játra tresčí | 51 |
Sardinky v oleji | 46 |
Krupice kukuřičná | 45 |
Sója vařená v nesolené vodě | 45 |
Rýže natural, neloupaná, dušená v nesolené vodě | 43 |
Mouka žitná | 42 |
Vejce slepičí celé, sušené | 42 |
Štikozubec obecný, maso bez kostí pečené | 39 |
Tuňák modroploutvý | 39 |
Maso králičí | 39 |
Hrášek | 39 |
Sardinky v rajčatové omáčce | 39 |
Chléb pšenično-žitný, Šumava | 38 |
Štikozubec obecný, maso bez kostí, dušené | 37 |
Těstoviny bezvaječné celozrnné | 37 |
Křen | 36 |
Štikozubec obecný, maso bez kostí, smažený | 36 |
Strouhanka | 35 |
Maso hovězí, kližka libová, dušená | 35 |
Pažitka | 34 |
Banány | 34 |
Salám lovecký | 33 |
Petržel kořen | 33 |
Játra telecí | 32 |
Rozinky bez jadérek | 32 |
Maso hovězí roštěnec bez kosti, libový, dušený | 31 |
Játra hovězí | 31 |
Maso vepřové, kýta bez kosti, libová, pečená | 30 |
Maso vepřové, plec bez kosti, libová, pečené | 30 |
Špenát | 30 |
Kapusta hlávková | 29 |
Maso hovězí, plec bez kosti, libová pečená | 28 |
Formy hořčíku v doplňcích stravy
Dobře vstřebatelné
U všech forem je vhodné posílit využitelnost hořčíku společným užíváním vitaminů skupiny B, některé přípravky již obsahují.
Malát hořečnatý (magnesium malate)
- kombinace kyseliny jablečné a hořčíku
- dobře stravitelná forma a využitelnost 70-80 %
- má energizující účinky díky kyselině jablečné, která se zúčastňuje procesu produkce buněčné energie ATP
- ideálně brát ráno nebo dopoledne
- velká část lidí tuto formu toleruje lépe než ostatní formy hořčíku
Bisglycinát (glycinát) hořečnatý (magnesium bisglycinate)
- má vysokou biologickou využitelnost – 70-80 %
- vzhledem k obsahu glycinu má schopnost zlepšit spánek a zklidnit organismus – napomáhá redukci kortizolu
- ideálně brát večer
- většinou velmi dobře tolerovaná forma, nezpůsobuje žaludeční potíže
L-treonát hořečnatý
- hořčík treonát je forma hořčíku, která spočívá ve spojení minerálu hořčíku a treonátu (metabolit vitamínu C)
- jeho snadná vstřebatelnost přes mozkovou bariéru zlepšuje kognitivní funkce, paměť, koncentraci
- není příliš vhodný k doplňování hořčíku v případě celkového deficitu hořčíku, naopak je vhodný pro svoje unikátní kognitivní působení pro mozek a nervovou soustavu
- při dávkování 3 kapsle denně je nejlepší si vzít 1 kapsli brzy odpoledne a 2 kapsle hodinu před spaním
- Magtein je patentovaným komplexem hořčíku ve formě L-treonátu hořečnatého.
Citrát (citronan, citran) hořečnatý (magnesium citrate)
- hořčík v chelátové (organické) vazbě s kyselinou citronovou
- má vysokou vstřebatelnost – okolo 80 %
- pro podpoření dostatečného příjmu ze stravy – ideálně ráno po jídle v kombinaci s vitaminy skupiny B
- někdo může mít trávicí potíže – ve větších dávkách může být projímavý – vhodný při zácpě
Taurát hořečnatý (magnesium taurate)
- optimalizace hladiny krevního cukru a tlaku
- užívat je možné kdykoliv během dne
Hůře vstřebatelné
Malá využitelnost hořčíku.
Síran hořečnatý (magnesium sulfate)
- poměrně nízká využitelnost
- nepříjemná chuť
- může být pod názvem Epsomská sůl prodávána do koupelí pro možný vliv na regeneraci svalů
Oxid hořečnatý (magnesium oxide)
- velmi nízká využitelnost, přesto velmi často užívaný v doplňcích stravy
- lze použít k léčbě trávicích obtíží, např. zácpy nebo pálení žáhy
Tipy
- v přípravcích je důležité množství čistého elementárního hořčíku, protože i tak se nevstřebá kompletně 100 %
- různé formy hořčíku by se měly užívat v různou denní dobu podle účinku
- vápník blokuje vstřebávání hořčíku a naopak hořčík podporuje dostupnost vápníku. Pokud chcete do těla dodat hořčík, užívejte ho samostatně, nebo v kombinaci s vitaminem B6, který doplňuje účinnost hořčíku.
- během fyzické zátěže potřebuje tělo o 10–20 % více hořčíku, než v klidovém stavu
- dostatečný příjem hořčíku vede ke zlepšení sportovních výkonů u sportovců, starších lidí a lidí trpících chronickými onemocněními
Zdroje informací
Odkazy
Interní
Externí
- https://www.wikiskripta.eu/w/Potravn%C3%AD_dopl%C5%88ky – Wikiskripta, Potravní doplňky
- https://wiki.nutripro.cz/nutrient?kod=Mg – NutriWiki, Nutrienty
- https://www.nutridatabaze.cz/vyhledavani-potravin/podle-nutrientu/?id=31 – Databáze složení potravin, Hořčík
- https://www.kulturistika.com/jaky-typ-horciku-je-nejlepsi?gclid=Cj0KCQiA4b2MBhD2ARIsAIrcB-S6WFdeU6f6lQiBEmMHX75wQIDSndoIPHtctHrnF4rYa7HOw7LopucaAr10EALw_wcB – Kulturistika.com, Jaký typ hořčíku je nejlepší?
- https://www.brainmarket.cz/nase-novinky/3-magnesia-pro-3-ruzne-ucely-a-denni-dobu/ – Brainmarket.cz, 3 magnesia pro 3 různé účely a denní dobu