Obsah stránky
Základní informace podrobněji
Je to nasycená mastná kyselina (kyselina lipoová – LA-; kyselina alfa-lipoová – ALA – Pozor, nazamněňovat s kyselinou alfa-linolovou – omega-3; 6,8-dithiooktanová kyselina; dříve též vitamin B13), významný antioxidant, účinný proti rozvoji cukrovky. Snižuje a pomáhá udržovat stálou hladinu cukru v krvi, podporuje látkovou výměnu a zlepšuje citlivost vzniklou poškozením nervů. Organismus je schopen si kyselinu lipoovou vyrobit v malých množstvích v mitochondriích, ale jeho zásoba není postačující. Ve stáří nebo při stresu se vytvořené množství snižuje.
DDD – doporučená denní dávka
- Standardní dávka: 300-600 mg
Funkce v těle
- významný “univerzální” antioxidant (je rozpustná ve vodě i v tucích) účinný proti rozvoji cukrovky
- snižuje a pomáhá udržovat stálou hladinu cukru v krvi
- podporuje normální hladinu hormonu štítné žlázy
- podporuje látkovou výměnu
- chrání svaly před stresem souvisejícím s cvičením
- zlepšuje citlivost vzniklou poškozením nervů
- podporuje normální zdraví srdce
- zlepšuje paměť a pozornost
- působí společně s enzymy při procesech povzbuzujících energii
- má pozitivní vliv při šedém zákalu
- zmírňuje projevy některých onemocnění (například psoriáza, chronický únavový syndrom a má částečný vliv i na AIDS)
- podporuje zdravou tělesnou hmotnost
Nedostatek
- Z důvodu komplikovaného získávání kyseliny lipoové z potravy je její nedostatek poměrně častý, ale nepřináší žádné významnější komplikace, protože spotřeba není příliš vysoká.
- Akutní nedostatek se může projevit záněty nervů, zadržováním vody v organismu a zpomalením srdeční činnosti.
Nadbytek
- Kyselina lipoová je rozpustná též ve vodě, takže nadbytečné množství z těla odchází bez problému.
- U citlivých jedinců může vysoká dávka kyseliny lipoové způsobit kožní vyrážky nebo mírné zažívací potíže.
- U lidí užívajících po dobu 6-7 měsíců dávky 1800 mg/den, resp. 2400 mg/den neměly žádné nežádoucí účinky.
Terapeutické použití
- vhodná pro sportovce a osoby s vysokým fyzickým zatížením (zlepšuje využití kyslíku, oddaluje oxidační stres a vznik únavy)
- pomáhá konzumentům alkoholu a kuřákům
- kyselina alfa-lipoová se může vázat na toxické kovové ionty, jako je rtuť, měď, železo a další, aby mohly být vyloučeny z těla
- klinické studie potvrdily, že kyselina lipoová snižuje LDL cholesterol a triglyceridy a zvyšuje HDL (dobrý) cholesterol
Výskyt
Vybrané potraviny (μg ve 100 g)
Je přítomna téměř ve všech potravinách, ale největší množství je v živočišných tkáních, zejména ve vnitřnostech – v játrech, ledvinách, srdci -, v menší míře je v zelenině, například v brokolici, špenátu, rajčatech, lněném oleji , chia semínkách a vlašských ořeších.
Tipy
- Studie ukazují, že tělo absorbuje kyselinu alfa-lipoovou nejlépe při prázdném žaludku.
Zdroje informací
Odkazy
Interní
Externí
- https://www.globalhealingcenter.com/natural-health/alpha-lipoic-acid-benefits-side-effects/ – Global Healing Center, Kyselina alfa-lipoová (anglicky)
- https://www.selfhacked.com/blog/lipoic-acid/#4_Lipoic_Acid_Decreases_Inflammation – Joseph Cohen, 30 osvědčených výhod kyseliny alfa-lipoové (anglicky)
Knihy
- Vitaminy a stopové prvky pro zdraví (K97) – Andreas Jopp; 2014 – ISBN 978-80-7281-489-3