Obsah stránky

Základní informace podrobněji

Lilek vejcoplodý, jinak též baklažán, je jednoletá rostlina z rodu lilek (příbuzná s bramborem a rajčetem). Jeho plody jsou zdraví prospěšné.


Funkce v těle

Léčivé účinky

  • má silné antibiotické a antibakteriální účinky
  • podporuje činnost žlučníku, jater a slinivky
  • snižuje cholesterol v krvi
  • obsahuje antokyan nasunin (ten způsobuje fialovou barvu slupky plodu) – chrání před peroxidací lipidů, to znamená, že chrání tuky před žluknutím včetně tuků v lidském těle
  • čerstvě vymačkaná šťáva z lilku má silné hojivé, regenerující a svědění zmírňující účinky – necháme hodinu působit, poté opláchneme

Nežádoucí účinky

  • Uvádí se, že obsahuje solanin, proto by se neměl jíst syrový.

Nutriční hodnoty ve 100 g

ŽivinaJednotkaPrůměrná hodnota
Energiekcal25
Bílkovinyg1
Tukyg0.2
cholesterolmg0
Sacharidyg5.9
vláknina g3
Minerály
Vápník (Ca)mg9
Železo (Fe)mg0.23
Fosfor (P)mg24
Draslík (K)mg229
Sodík (Na)mg2
Hořčík (Mg)mg14
Zinek (Zn)mg0.16
Selen (Se)µg0.30
Vitaminy
B1mg0.039
B2mg0.037
B3mg0.649
B6mg0.084
Cmg2.2
Emg0.30
Kµg3.5
cholinmg6.9

Výskyt

  • Pochází z Indie, pěstuje se v jižní Evropě, hlavně na Balkánu.

Tipy

  • Ideální je zpracovávat co nejčerstvější plody. Větší a starší plody bývají lehce vodnaté a někdy mohou být hořké.
  • Při nízké teplotě v chladničce může dužina černat a hořknout.

Nákup

  • Chuťově kvalitnější jsou menší plody, nejlépe o průměru 5 až 8 centimetrů, s lesklou hladkou slupkou a jasně zeleným stonkem i čepičkou.

Zdroje informací

Odkazy

Interní

Externí

Knihy