Obsah stránky
Základní informace podrobněji
Lilek vejcoplodý, jinak též baklažán, je jednoletá rostlina z rodu lilek (příbuzná s bramborem a rajčetem). Jeho plody jsou zdraví prospěšné.
Funkce v těle
Léčivé účinky
- má silné antibiotické a antibakteriální účinky
- podporuje činnost žlučníku, jater a slinivky
- snižuje cholesterol v krvi
- obsahuje antokyan nasunin (ten způsobuje fialovou barvu slupky plodu) – chrání před peroxidací lipidů, to znamená, že chrání tuky před žluknutím včetně tuků v lidském těle
- čerstvě vymačkaná šťáva z lilku má silné hojivé, regenerující a svědění zmírňující účinky – necháme hodinu působit, poté opláchneme
Nežádoucí účinky
- Uvádí se, že obsahuje solanin, proto by se neměl jíst syrový.
Nutriční hodnoty ve 100 g
Živina | Jednotka | Průměrná hodnota |
---|---|---|
Energie | kcal | 25 |
Bílkoviny | g | 1 |
Tuky | g | 0.2 |
cholesterol | mg | 0 |
Sacharidy | g | 5.9 |
vláknina | g | 3 |
Minerály | ||
Vápník (Ca) | mg | 9 |
Železo (Fe) | mg | 0.23 |
Fosfor (P) | mg | 24 |
Draslík (K) | mg | 229 |
Sodík (Na) | mg | 2 |
Hořčík (Mg) | mg | 14 |
Zinek (Zn) | mg | 0.16 |
Selen (Se) | µg | 0.30 |
Vitaminy | ||
B1 | mg | 0.039 |
B2 | mg | 0.037 |
B3 | mg | 0.649 |
B6 | mg | 0.084 |
C | mg | 2.2 |
E | mg | 0.30 |
K | µg | 3.5 |
cholin | mg | 6.9 |
Výskyt
- Pochází z Indie, pěstuje se v jižní Evropě, hlavně na Balkánu.
Tipy
- Ideální je zpracovávat co nejčerstvější plody. Větší a starší plody bývají lehce vodnaté a někdy mohou být hořké.
- Při nízké teplotě v chladničce může dužina černat a hořknout.
Nákup
- Chuťově kvalitnější jsou menší plody, nejlépe o průměru 5 až 8 centimetrů, s lesklou hladkou slupkou a jasně zeleným stonkem i čepičkou.
Zdroje informací
Odkazy
Interní
- Recepty s lilkem (baklažánem):
Externí
- https://cs.wikipedia.org/wiki/Lilek_vejcoplod%C3%BD – Wikipedie, Lilek vejcoplodý
- https://www.nutritionvalue.org/Eggplant%2C_raw_nutritional_value.html?size=100+g – Nutritionvalue.org, Nutriční hodnoty lilku syrového (anglicky)