Obsah stránky
Základní informace podrobněji
Máslo je výrobek ze zakoncentrovaného mléčného tuku – smetany. Klasické máslo obsahuje minimálně 80 % mléčného tuku, zbytek tvoří voda (do 16 %) a mléčná sušina (bílkoviny, laktóza). Aroma másla je dáno obsahem mastných kyselin s krátkou délkou řetězce. Chuť másla doplňuje přítomnost mléčných bílkovin. Máslo také obsahuje významný podíl trans nenasycených mastných kyselin. Vzhledem ke složení je máslo vhodné zejména pro studenou kuchyni. Máslo by se nemělo používat pro smažení.
Druhy másla
Podle trvanlivosti
- Čerstvé máslo: na obalu musí být slovo čerstvé a toto máslo má trvanlivost pouze 20 dnů od výroby, teplota skladování je max 8 °C.
- Máslo: také není označeno jako čerstvé a doba skladování je cca 35 – 55 dní od data výroby. Na obalu je vyznačeno datum min.trvanlivosti při dodržení skladovacích podmínek (nebylo zmrazené).
- Stolní máslo: už není označeno jako čerstvé a doba skladování je mnohem delší. Lze skladovat při chladírenských teplotách (2 – 8 °C) asi tři měsíce nebo při mrazírenských teplotách (- 18 °C) více než rok.
Podle obsahu tuku
- Máslo přepuštěné (přečištěné, ghí): v legislativě nazývané „mléčný bezvodý tuk“, obsah mléčného tuku více než 99,9 %.
- Máslo: klasické máslo vyrobené pouze ze smetany obsahuje minimálně 80 % mléčného tuku.
- Máslo se smetanovým zákysem: minimálně 75 % mléčného tuku.
- Máslo se sníženým obsahem tuku: minimálně 61 % mléčného tuku.
- Máslo s nízkým obsahem tuku: minimálně 41 % mléčného tuku.
Nutriční hodnoty ve 100 g
Živina | Jednotka | Hodnota |
---|---|---|
Energie | kcal | 753 |
Voda | g | 15.3 |
Bílkoviny | g | 0.6 |
Tuky celkem, z toho: | g | 83 |
nasycené mastné kyseliny celkem | g | 50.67 |
C 6 - kapronová | g | 1.44 |
C 8 - kaprylová | g | 0.95 |
C 10 - kaprinová | g | 2.33 |
C 12 - laurová | g | 2.91 |
C 14 - myristová | g | 9.43 |
C 16 - palmitová | g | 25.96 |
C 18 - stearová | g | 7.65 |
mononenasycené mastné kyseliny celkem | g | 19.57 |
C 16:1 - palmitoolejová | g | 1.44 |
C 18:1, n-9 - olejová | g | 18.13 |
polynenasycené mastné kyseliny celkem, z toho: | g | 1.59 |
omega-3 MK | g | 0.39 |
C 18:3, n-3 - alfa-linolenová | g | 0.39 |
omega-6 MK | g | 1.2 |
C 18:2 ,n-6 - linolová | g | 1.2 |
transnenasycené MK celkem | g | 2.48 |
C 18:1, n-9 trans - elaidová | g | 2.48 |
cholesterol | mg | 274 |
Sacharidy celkem, z toho: | g | 0.8 |
laktosa | g | 0.8 |
Minerály | ||
Vápník (Ca) | mg | 22 |
Fosfor (P) | mg | 21 |
Draslík (K) | mg | 20 |
Sodík (Na) | mg | 7 |
Hořčík (Mg) | mg | 2 |
Měď (Cu) | mg | 0.01 |
Jód (I) | μg | 2.3 |
Vitaminy | ||
A | ||
retinol | μg | 706 |
beta-karoten | μg | 365 |
D | μg | 0.73 |
E - alfa-tokoferol | mg | 2.12 |
B1 | mg | 0.01 |
B2 | mg | 0.04 |
Tipy
- Kouřový bod je mezi 120-150°C.
Nákup
- Pozor na “finty” v názvech, zejména pokud chcete opravdové máslo.
Zdroje informací
Odkazy
Interní
Externí
- https://cs.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1slo – Wikipedie, Máslo