Obsah stránky

Základní informace podrobněji

V této části jsou uvedeny potraviny, které se nevešly do jiných kategorií.


Seznam nezařazených potravin

  • Hořká čokoláda: musí mít nejméně 43 % kakaové sušiny, nejlepší má obsah 75-99 % kakaové sušiny.
  • Houby: mezi zdravé houby patří žampiony (obsahují antibiotikum campestrin, psalliotin – působí proti astmatu a streptokokům, snižují hladinu cukru v krvi), šiitake neboli houževnatec jedlý (obsahuje velké množství proteinů, zinku, draslíku, vitaminy skupiny B a vysoké množství vitaminu D, zvyšuje imunitní systém organismu), hlíva ústřičná (nejdůležitější složkou hlívy jsou glukany – imunostimulátory výrazně zvyšující oslabenou imunitu, působí hlavně na bakteriální, virové a plísňové infekce, je účinnou prevencí nádorů a zlepšení metabolismu v těle).
  • Kakaové boby: jsou to semena kakaovníku (Theobroma cacao), obsahují stovky zdraví prospěšných živin, které nejlépe zůstanou zachovány při šetrném zpracování bez pražení.
  • Med: je to hustá sladká a lepkavá kapalina, vytvářená včelami (případně i jiným hmyzem) sběrem a zahušťováním sladkých šťáv.
  • Vláknina: významná složka potravy, která je sama obtížně stravitelná. Existují dva druhy vlákniny: rozpustná a nerozpustná.