Obsah stránky
Základní informace podrobněji
Obilniny slouží především k lidské výživě. Zrna se užívají buď celá (rýže, žito, ječmen, oves), broušená, tj. částečně nebo úplně zbavena obalu zrna (kroupy, bílá rýže), anebo rozemletá (celozrnná mouka – rozemleté celé zrno, vločky – nejen ovesné -, krupky, bílá mouka nebo krupice).
Seznamy
Seznam vybraných obilnin
I. skupina
- pšenice: X
- žito: X
- ječmen: X
- oves: přirozeně bezlepková obilnina, která ale obsahuje bílkovinu avenin, která cca 5 % celiaků působí stejné potíže jako lepek
II. skupina
- kukuřice: X
- proso: X
- čirok: X
- rýže: X
Seznam vybraných pseudoobilnin
Všechny pseudoobiloviny jsou přirozeně bezlepkové.
- amarant: X
- pohanka: velmi zdravá a kvalitní bezlepková pseudoobilnina, která kromě jiného obsahuje rutin, který zvyšuje pružnost cév a posiluje jejich stěny
- quinoa (merlík čilský): bezlepková pseudoobilnina bohatá na bílkoviny s vyrovnanou skladbou aminokyselin a vlákninu. Má neutrální chuť. Je lehce stravitelná a nenadýmá. Konzumuje se nasladko i naslano.
Zdroje informací
Odkazy
Interní
- X
Externí
- Xx
Knihy
- xx