Obsah stránky

Základní informace podrobněji

Obilniny slouží především k lidské výživě. Zrna se užívají buď celá (rýže, žito, ječmen, oves), broušená, tj. částečně nebo úplně zbavena obalu zrna (kroupy, bílá rýže), anebo rozemletá (celozrnná mouka – rozemleté celé zrno, vločky – nejen ovesné -, krupky, bílá mouka nebo krupice).


Seznamy

Seznam vybraných obilnin

I. skupina

  • pšenice: X
  • žito: X
  • ječmen: X
  • oves: přirozeně bezlepková obilnina, která ale obsahuje bílkovinu avenin, která cca 5 % celiaků působí stejné potíže jako lepek

II. skupina

  • kukuřice: X
  • proso: X
  • čirok: X
  • rýže: X

Seznam vybraných pseudoobilnin

Všechny pseudoobiloviny jsou přirozeně bezlepkové.

  • amarant: X
  • pohanka: velmi zdravá a kvalitní bezlepková pseudoobilnina, která kromě jiného obsahuje rutin, který zvyšuje pružnost cév a posiluje jejich stěny
  • quinoa (merlík čilský): bezlepková pseudoobilnina bohatá na bílkoviny s vyrovnanou skladbou aminokyselin a vlákninu. Má neutrální chuť. Je lehce stravitelná a nenadýmá. Konzumuje se nasladko i naslano.

Zdroje informací

Odkazy

Interní

  • X

Externí

Knihy

  • xx