Obsah stránky

Základní informace podrobněji

Pojmem ořech se nazývají různé plody, tzv. skořápkové ovoce, ke kterým se dále řadí semena, které se používají jako potravina či surovina pro přípravu jídel. Ořechy a semena patří mezi velmi zdravé (poměrně velmi komplexní) potraviny. V poslední době ale velmi stoupají alergie na ořechy. V České republice jsou nejčastější alergie na arašídy, vlašské a lískové ořechy.


Seznam vybraných ořechů a semen

  • Chia semínka: drobná semínka šalvěje hispánské, která mají schopnost vázat na sebe tekutinu a zvýšit tak svůj objem až 10krát (za 5-10 minut) a vznikne snadno stravitelný bezlepkový gel.
  • Lněná semínka: obsahují vlákninu, bílkoviny, sacharidy a cca 37 % kvalitního tuku/oleje (omega-3). Lněný olej má ale bohužel tu vlastnost, že rychle oxiduje. Proto je nutné semínka rozdrtit nebo rozemlít (mlýnek na kávu) těsně před konzumací, abychom mohli maximálně využít jeho dobrých nutričních vlastností. Pokud bychom semínka konzumovali celá, pouze by naším tělem prošla bez užitku.
  • Lískové ořechy: semena keře lísky obecné nebo lísky největší. Obsahují asi 60 % tuků (nasycené 4,5 %, polynasycené 8 %, mononenasycené 46 %), 15 % bílkovin a 17 % sacharidů, z toho cca 10 % vlákniny.
  • Makadamové ořechy: plody stromu makadamie celolisté. Obsahují asi 76 % tuku (nasycené 12 %, polynasycené 1,5 %, mononenasycené 59 %), 8 % bílkovin a 14 % sacharidů, z toho cca 9 % vlákniny. Obsahují vitaminy skupiny B, hořčík, mangan. Ořechy jsou považovány za jedny z nejlepších ořechů na světě.
  • Mandle: jádro pecky plodu mandlovníku. Hnědá slupka je bohatá na polyfenoly, což jsou antioxidanty, které chrání částice cholesterolu proti oxidaci. Mandle obsahují hodně vitaminu E a hořčíku. Snižují pocit hladu. Obsahují 20 % bílkovin, 20 % sacharidů a 50 % tuků (40 % mononenasycených), 10 % vlákniny. Doporučená denní dávka je 30 g mandlí.
  • Para (tzv. brazilské) ořechy: semena stromu juvie ztepilé, mají vysoký obsah tuku (nasycené 15 %, polynasycené 21 %, mononenasycené 25 %), bílkoviny 14 %, sacharidy 12 %, z toho vláknina 8 %. Významný zdroj selenu, dále obsahují měď, hořčík, fosfor, mangan, vápník, zinek. Vitaminy E, B1. Pozor je potřeba dát na plísně. Jádro by mělo být na lomu bílé až slonově bílé, jakékoliv barevné změny jsou znakem napadení plísněmi a jsou zcela nepřípustné. Jádro musí mít nasládlou, nikdy ne nahořklou chuť.
  • Pekanové ořechy: semena stromu ořechovce pekanového. Obsahují asi 70 % rostlinných olejů (nasycené 6 %, polynasycené 22 %, mononenasycené 41 %), 9 % bílkovin a 14 % sacharidů, z toho cca 10 % vlákniny. Mají podobnou chuť jako vlašské ořechy.
  • Sezamové semínko: semeno sezamu indického, které může mít různou barvu od krémově bílé po černou. Obsahují asi 50 % rostlinných olejů (nasycené 7 %, polynasycené 22 %, mononenasycené 19 %), 20 % bílkovin a 20 % sacharidů, z toho cca 12 % vlákniny. Mají vysoký obsah karotenu, hořčíku, vápníku a zinku jako účinný lék při chorobách očí, sliznic, kůže, nehtů a vlasů.
  • Vlašské ořechy: plody stromu ořešáku královského, mají vysoký obsah tuku (nasycené 6 %, polynasycené 47 %, mononenasycené 9 %), bílkoviny 15 %, sacharidy 14 %, z toho vláknina 7 %. Obsahují hořčík, fosfor a draslík, vitaminy B1, B2, B9, E. Po namočení na několik hodin jádra chutnají jako čerstvá. Patří k nejzdravějším potravinám.

Zdroje informací

Odkazy

Interní

  • Chia semínka: drobná semínka šalvěje hispánské, která mají schopnost vázat na sebe tekutinu a zvýšit tak svůj objem až 10krát (za 5-10 minut) a vznikne snadno stravitelný bezlepkový gel.
  • Lněná semínka: obsahují vlákninu, bílkoviny, sacharidy a cca 37 % kvalitního tuku/oleje (omega-3). Lněný olej má ale bohužel tu vlastnost, že rychle oxiduje. Proto je nutné semínka rozdrtit nebo rozemlít (mlýnek na kávu) těsně před konzumací, abychom mohli maximálně využít jeho dobrých nutričních vlastností. Pokud bychom semínka konzumovali celá, pouze by naším tělem prošla bez užitku.
  • Vlašské ořechy: plody stromu ořešáku královského. Patří k nejzdravějším potravinám.

Externí

Knihy