Obsah stránky
Základní informace podrobněji
Pohanka je zdravá bezlepková pseudoobilnina. Obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, je tedy kompletním zdrojem bílkovin. Používá se podobně jako obilniny. Má trochu výraznější chuť, na kterou se dá ale snadno zvyknout. V kombinaci s další potravinou se dá snadno chuť pohanky potlačit.
Funkce v těle
Léčivé účinky
- pohanka neobsahuje lepek, takže ji mohou jíst lidé s poruchami souvisejícími s lepkem, např. celiakií
- obsahuje dostatek vlákniny a tím může pomáhat snižovat hladinu cholesterolu v krvi
- zvyšuje pocit sytosti a tím pomáhá při hubnutí
- obsahuje rutin, který má schopnost léčit křehkost krevních kapilár a zvyšovat pružnost cév, snižuje LDL cholesterol a zvyšuje účinnost vitaminu C. Na českém území je pohanka jeho nejvýznamnějším zdrojem. Tepelnou úpravou ale obsah rutinu klesá. Nejvíce je obsažen v květech (200-400 mg ve 100 g sušiny), řádově méně ho je v loupaných semenech (kroupách) – okolo 20 mg rutinu ve 100 g sušiny.
- obsahuje významné množství bílkovin s vysokou biologickou hodnotou (má téměř optimální poměr esenciálních aminokyselin pro člověka)
- příznivě působí na trávící trakt, játra a kardiovaskulární soustavu
- reguluje hladinu krevního cukru
Nežádoucí účinky
- ve výjimečných případech může být na pohanku závažná alergická reakce
- u diety založené na vysoké spotřebě pohankových klíčků, zejména květů nebo extraktů pohanky bohatých na fagopyrin, může způsobit zánět kůže v oblastech vystavených slunečnímu záření, citlivost na chlad a brnění nebo necitlivost v rukou
Nutriční hodnoty ve 100 g
Živina | Jednotka | Průměrná hodnota |
---|---|---|
Energie | kcal | 343 |
Tuky | g | 3.4 |
Sacharidy | g | 71.5 |
Bílkoviny | g | 13.25 |
cholesterol | mg | 0 |
vláknina | g | 10 |
voda | g | 10 |
Minerály | ||
Vápník (Ca) | mg | 18 |
Železo (Fe) | mg | 2.2 |
Fosfor (P) | mg | 347 |
Draslík (K) | mg | 460 |
Sodík (Na) | mg | 1 |
Hořčík (Mg) | mg | 231 |
Měď (Cu) | mg | 1.1 |
Selen (Se) | mg | 0.008 |
Vitaminy | ||
B1 (thiamin) | mg | 0.101 |
B2 (riboflavin) | mg | 0.425 |
B3 (niacin) | mg | 7.02 |
B6 (pyridoxin) | mg | 0.21 |
B9 (kyselina listová) | mg | 0.03 |
C (kyselina L-askorbová) | mg | 0 |
D (kalciferoly) | mg | 0 |
E (tokoferoly) | mg | 0 |
Esenciální aminokyseliny | ||
arginin (pouze při růstu) | mg | 982 |
fenylalanin | mg | 520 |
histidin | mg | 309 |
isoleucin | mg | 498 |
leucin | mg | 832 |
lysin | mg | 672 |
methionin | mg | 172 |
threonin | mg | 506 |
tryptofan | mg | 192 |
valin | mg | 678 |
Tipy
Nákup
Pohanka se prodává jako následující produkty:
Kroupy
Jedná se o základní výrobek z pohanky. Je to semeno zbavené tvrdé slupky. Ta se odstraní buď broušením (to je šetrnější – zrna zůstanou světlá) nebo napařením (zrna tmavá), kdy slupka praskne a lze ji pak snadno odstranit.
- základní výrobek z pohanky určený ke konzumaci jako příloha, nádivka, kaše, pomazánky
Lámanka
Vznikne nalámáním krup na menší kousky.
- nechá se projít varem (1 díl lámanky, 2 díly vody) a nechat dojít
Vločky
Jedná se o napařená a rozlisovaná zrna.
- pro lepší stravitelnost je dobré pohankové vločky předem namočit nebo krátce povařit
Mouka
Vznikne umletím pohankových krup.
- mouka: je vhodná na pečení chleba, rohlíků, koláčů, jemného cukroví, sušenek, palačinek, placek, na zásmažku, můžeme ji také přidávat pro zvýraznění chuti
- mouka celozrnná: je vhodná na pečení chleba, rohlíků, koláčů, je možné ji přidat do placek, palačinek, dále jako příměs do bílé mouky na zvýraznění chuti
- krupice: používá se jako hrubá mouka a klasická krupice, je vhodná k přípravě kaší, zavářek do polévek, halušek, knedlíků, lívanců, polenty, pomazánek, pudinků, moučníků
Kaše
Vyrábí se z lámanky procesem zvaným extruze (navlhčená lámanka je vystavena vysokému tlaku a teplotě.
- nemusí se dál tepelně upravovat
Neloupaná
- není určená k přímé konzumaci – zrno je obaleno tvrdou nepoživatelnou slupkou
- hodí se k pěstování – sklizeň natě nebo nakličování – vhodné do salátu
- příprava čaje
Slupky
- výplň nahřívacích polštářků
- příprava čaje
Zdroje informací
Odkazy
Interní
Externí
- https://www.kaloricketabulky.cz/potraviny/pohanka – Kalorické tabulky, Pohanka
- https://en.wikipedia.org/wiki/Buckwheat – Wikipedia.org, Buckwheat (anglicky)
- https://zivotbezlepku.eu/cs/vyhledavani?tag=pohanka – Život bez lepku, Pohanka od Šmajstrly