Obsah stránky
Základní informace podrobněji
Quinoa je bezlepková pseudoobilnina bohatá na bílkoviny s vyrovnanou skladbou aminokyselin a vlákninu. Obsahuje kompletní bílkovinu, tzn. zastoupení všech esenciálních (pro tělo nepostradatelných) aminokyselin. Má neutrální chuť. Je lehce stravitelná a nenadýmá. Konzumuje se nasladko i naslano.
Nutriční hodnoty ve 100 g
Quinoa nevařená
Živina | Jednotka | Průměrná hodnota |
---|---|---|
Energie | kcal | 368 |
Tuky | g | 6.1 |
Sacharidy | g | 64.2 |
Bílkoviny | g | 14.1 |
Cholesterol | mg | 0 |
Vláknina | g | 7.0 |
Voda | g | 13.3 |
Minerály | ||
Vápník (Ca) | mg | 47 |
Železo (Fe) | mg | 4.6 |
Fosfor (P) | mg | 457 |
Draslík (K) | mg | 563 |
Sodík (Na) | mg | 5 |
Hořčík (Mg) | mg | 197 |
Měď (Cu) | mg | 0.59 |
Zinek (Zn) | mg | 3.1 |
Vitaminy | ||
B1 (thiamin) | mg | 0.36 |
B2 (riboflavin) | mg | 0.32 |
B3 (niacin) | mg | 1.52 |
B6 (pyridoxin) | mg | 0.49 |
B9 (kyselina listová) | mg | 0.184 |
C (kyselina L-askorbová) | mg | 0 |
D (kalciferoly) | mg | 0 |
E (tokoferoly) | mg | 2.4 |
Jiné | ||
Cholin | mg | 70 |
Esenciální aminokyseliny | ||
argini (při růstu) | mg | 1 091 |
fenylalanin | mg | 593 |
histidin | mg | 407 |
isoleucin | mg | 504 |
leucin | mg | 840 |
lysin | mg | 766 |
methionin | mg | 309 |
threonin | mg | 421 |
tryptofan | mg | 167 |
valin | mg | 594 |
Quinoa vařená
Živina | Jednotka | Průměrná hodnota |
---|---|---|
Energie | kcal | 120 |
Tuky | g | 1.92 |
Sacharidy | g | 21.3 |
Bílkoviny | g | 4.4 |
Cholesterol | mg | 0 |
Vláknina | g | 2.8 |
Voda | g | 72 |
Minerály | ||
Vápník (Ca) | mg | 17 |
Železo (Fe) | mg | 1.49 |
Fosfor (P) | mg | 152 |
Draslík (K) | mg | 172 |
Sodík (Na) | mg | 7 |
Hořčík (Mg) | mg | 64 |
Měď (Cu) | mg | 0.192 |
Zinek (Zn) | mg | 1.09 |
Vitaminy | ||
B1 (thiamin) | mg | 0107 |
B2 (riboflavin) | mg | 0.11 |
B3 (niacin) | mg | 0.412 |
B6 (pyridoxin) | mg | 0.123 |
B9 (kyselina listová) | mg | 0042 |
C (kyselina L-askorbová) | mg | 0 |
D (kalciferoly) | mg | 0 |
E (tokoferoly) | mg | 0.63 |
Jiné | ||
Cholin | mg | 23 |
Tipy
Nákup
Prodává se ve třech barevných variantách, které se liší po uvaření v “křupavosti”:
- bílá: nejméně křupavá, vaří se nejrychleji
- červená: středně křupavá, má o něco méně bílkovin než bílá
- černá: nejvíce křupavá, oproti bílé má jemnější chuť
Příprava
Semena jsou potažena pryskyřicí obsahující saponiny s hořkou chutí. Proto se před vařením pro jejich odstranění quinoa namočí (za 2-4 hodiny i naklíčí) a před vařením se několikrát propláchne horkou vodou tak, až se přestane dělat na hladině bílá pěna. Vaří se cca 15 minut v poměru 1 díl suché quinoy a 2 díly vody. Při vaření zvětší quinoa zhruba 3krát svůj objem. Lze použít jako příloha, lze ji přidat do ovocných i zeleninových salátů, zapéct se zeleninou, masem i sýrem, přidat do těsta na lívanečky a sušenky, uvařit z ní kaši nebo nákyp.
Zdroje informací
Odkazy
Interní
Externí
- https://cs.wikipedia.org/wiki/Merl%C3%ADk_%C4%8Dilsk%C3%BD – Wikipedia, Merlík čilský
- https://en.wikipedia.org/wiki/Quinoa – Wikipedia.org, Quinoa (anglicky)