Obsah stránky
Základní informace podrobněji
Skořice je aromatická kůra, převážně ze dvou druhů stromu skořicovníku ceylonského (Cinnamomum zeylanicum – tzv. “pravá” skořice, světle hnědá) a čínského (Cinnamomum cassia – skořice tmavě hnědá) a patří mezi nejzdravější koření. Obsahuje cinnamaldehyd, který má léčivé účinky.
Funkce v těle
Léčivé účinky
- jeden z nejlepších antioxidantů
- pozitivně ovlivňuje hladinu cukru v krvi u cukrovky (diabetu) 2. typu již při denní dávce 1 gram
- protizánětlivé účinky
- přírodní prevence i terapie při chřipce, nachlazení či angíně
- skořicový olej pozitivně působí při léčbě houbových (mykotických) infekcí dýchacích cest a brání růstu škodlivých bakterií, jako jsou například Listerie a Salmonely
- snižuje:
- glykemii – koncentraci cukru v krvi – působí na enzymy zažívacího traktu, zpomaluje jejich činnost a tím dochází ke snížení množství sacharidů, které se ze zažívacího traktu dostanou do krve (snížení cca o 10-30 %). Účinná dávka je 1-6 g za den (1/2-2 kávové lžičky)
- hodnoty LDL cholesterolu a TAG (triacylglycerolů), zatímco hodnoty HDL cholesterolu zůstávají stejné
- inzulinovou rezistenci
- krevní tlak
- riziko vzniku kardiovaskulárních nemocí
- zdá se, že by mohla pozitivně působit proti:
- Alzehimerově chorobě a Parkinsonově chorobě
- některým druhům rakoviny
- zlepšuje trávení – štěpí tuky, zlepšuje metabolismus tuků a cukru u lidí s cukrovkou
- zmírňuje:
- krvácení z nosu
- silnou menstruaci
Nežádoucí účinky
- skořice Cassia (obvykle v obchodech – výraznější chuť a vůně) obsahuje kumarin (až 5 % – je to přírodní toxin v rostlinách – možnost poškození jater, legislativa EU připouští 2 g/kg), Cejlonská “pravá” ho obsahuje 0,004 % a méně – problémem je obtížně zjistitelný původ
- může způsobit alergickou reakci při nadměrné konzumaci, například vyrážku
- lidé, kteří užívají inzulin nebo přípravky na zředění krve, by měli napřed konzultovat konzumaci se svým lékařem
- nedoporučuje se její konzumace (případně jen zřídka, a to ve velmi malém množství) těhotným ženám
Výskyt
- Skořicovník ceylonský: (Cinnamomum zeylanicum) pochází ze Srí Lanky (ostrov Ceylon), pěstuje se však i v jiných tropických oblastech.
- Skořicovník čínský : (Cinnamomum cassia) pochází z Barmy, pěstuje se v jižní Číně, Thajsku a Indonésii.
Tipy
- obecně platí, že kombinace medu se skořicí je zdraví prospěšná, například proti nachlazení – 1 polévkovou lžíci medu rozmíchat s necelou polovinou kávové lžičky mleté skořice, důkladně promíchat a nechat 5 minut odstát, pak přidat několik kapek citronové šťávy a opět zamíchat. Konzumovat ráno a večer – u nízkosacharidové diety je nutno vzít v úvahu množství medu – je to cukr
Zdroje informací
Odkazy
Interní
Externí
- https://cs.medlicker.com/1115-skorice – Medlicker, Skořice jako lék aneb 10 vědecky potvrzených příznivých účinků skořice na zdraví
- https://cs.wikipedia.org/wiki/Sko%C5%99ice – Wikipedie, Skořice