Obsah stránky
Základní informace podrobněji
V této části jsou uvedeny vybrané tuky a oleje s krátkým popisem, řazené abecedně.
Seznam vybraných tuků
- kakaové máslo: je velmi stabilní, vůči oxidaci odolný tuk získaný lisováním nebo vykapáním z kakakové hmoty. Lze ho uchovávat 2 až 5 let při pokojové teplotě. Při teplotě lidského těla taje. Je světle žluté až zlatožluté, má jemnou čokoládovou chuť a vůni. Neobsahuje flavonoidy a ani kofein, theobromin a theofylin. Obsah mastných kyseliny je následující: 57-64 % nasycené, 24-37 % kyselina stearová, 24-30 % kyselina palmitová, 0-4 % kyselina myristová, 1 % kyselina arachidonová a 0-1 % kyselina laurová. Zbytek jsou nenasycené omega-9 mastné kyseliny (29-38 % kyselina olejová, 0-2 % kyselina palmitoolejová), omega-6 mastné kyseliny (0-4% kyselina linolová) a omega-3 mastné kyseliny (0-1 % kyselina alfa-linolenová).
- máslo: klasické máslo obsahuje minimálně 80 % mléčného tuku, zbytek tvoří voda a mléčná sušina (bílkoviny, laktóza)
- přepuštěné máslo (ghí): z másla, má vysoký kouřový bod (200-250 °C), trvanlivost několik měsíců, připravuje se pomalým přepouštěním, kdy se z něj odstraní voda a ostatní příměsi, až zbyde čirý žlutý tuk po ztuhnutí, používá se na smažení či pečení
- sádlo: živočišný tuk, zejména z prasat nebo hus a kachen, je velmi kalorické – vhodné v přiměřené míře pro sportovce
Seznam vybraných potravinářských olejů
- aragonový: olej z plodů argánie trnité, je bohatý na tokoferoly, karoten, esenciální mastné kyseliny, využívá se i pro kosmetické účely
- avokádový: olej z hruškovce přelahodného – avokáda, patří k nejzdravějším olejům
- kokosový: olej z kopry, jader zralých kokosových ořechů, je velmi termostabilní, má velkou trvanlivost
- konopný: olej z rostlin rodu konopí, obsahuje cca 80 % esenciálních mastných kyselin (EFA), např. kyseliny linolové (omega-6, 55 %), alfa-linolenové (omega-3, 22 %) gama-linolenové (omega-6, 1 až 4 %) a stearidonové (omega-3, 0 až 2 %)
- lněný: olej ze sušených zralých semen lnu setého, obsahuje velká množství omega-3 mastných kyselin, zvláště kyseliny α-linolenové, rychle žlukne – krátká trvanlivost
- makový: ze semen máku, je dobře stravitelný, obsahuje velké množství vitaminu E a nemá žádné omamné účinky
- mandlový: ze sladkých mandlí, obsahuje vitaminy E a K, je velmi jemný
- olivový: olej z oliv, konzumace je považována za zdraví prospěšnou, protože obsahuje mononenasycené mastné kyseliny a vitamin E, nejlepší je extra panenský mechanicky lisovaný za studena
- palmový: z oplodí tropické palmy olejné, nejpoužívanější v potravinářství, je ve směsných olejích, v margarinech, v sušenkách , pečivu, zmrzlinách, bramborových lupíncích atd., snáší vysoké teploty, obsahuje velké množství vitamínu E, přírodních karotenů, množství nasycených mastných kyselin je srovnatelné nebo vyšší než ve vepřovém sádle, ale nižší než v mléčném tuku
- paraořechový: ze semen juvie ztepilé, paraořechů, obahuje 75 % nenasycených mastných kyselin složených především z kyseliny olejové a linolové
- rybí: rybí tuk, který je při pokojové teplotě tekutý, tuk obsažený ve tkáních ryb, zejména tučných, jako je losos, sleď, makrela, ančovička, sardinka; obsahuje esenciální omega-3 nenasycené mastné kyseliny eikosapentaenovou (EPA) a dokosahexaenovou (DHA)
- řepkový: ze semen rostliny řepky olejky, v současnosti pěstované odrůdy mají minimální obsah škodlivé kyseliny erukové, obsahuje velmi málo nasycených mastných kyselin a naopak významné množství mononenasycených i esenciálních omega-6 a omega-3 mastných kyselin
- sezamový: ze sezamových semen, obsahuje zejména mastné kyseliny olejovou a linolovou, každou 35-50 % z celkového složení
- slunečnicový: ze semen slunečnice, obsahuje především kyselinu linolovou (50-75 %) ve formě triacylglycerolu, obsahuje také lecitin, tokoferoly, karotenoidy a vosky a velké množstvá vitaminu E
- sójový: ze semen sóji, cenný zdroj nenasycených tuků a lecitinu, obsahuje vitaminy skupiny B, vitaminy E a K, draslík, železo, fosfor a aminokyseliny