Obsah stránky
Základní informace podrobněji
Vitamin rozpustný ve vodě. Jiné názvy: vitamin PP, kyselina nikotinová (druh B3, který se používá k léčbě vysokého cholesterolu a srdečních onemocnění), nikotinamid (druh B3, který nesnižuje hladinu cholesterolu, ale pomáhá léčit diabetes 1. typu, některá kožní onemocnění a schizofrenii). Deriváty B3 hrají klíčovou roli v energetickém metabolismu buňky. Je nutný pro uvolňování energie z potravy. Může se tvořit v játrech z tryptofanu, jeho biosyntéza je však velmi pomalá a je k ní potřebný vitamin B6. V těle se neukládá, je nutný jeho příjem v potravě.
DDD – doporučená denní dávka
- DDD – Vyhláška č. 225/2008 Sb., Příloha 5: 16 mg – http://eagri.cz/public/web/mze/legislativa/ostatni/100065067.html
- Pro dospělé: 13–17 mg http://www.wikiskripta.eu/index.php/Niacin
- Hranice příjmu: 16 – 45 mg Vitaminy a stopové prvky pro zdraví (K97)
- Tabulka – Wikipedie, Niacin: https://cs.wikipedia.org/wiki/Niacin
Popis | Věk (roky) | Niacin [mg] |
---|---|---|
Kojenci | 0,0-0,5 | 5 |
0,5-1,0 | 6 | |
Děti | 1-3 | 9 |
4-6 | 12 | |
7-10 | 13 | |
Muži | 11-14 | 17 |
15-18 | 20 | |
19-24 | 19 | |
25-50 | 19 | |
51+ | 15 | |
Ženy | 11-14 | 15 |
15-18 | 15 | |
19-24 | 15 | |
25-50 | 15 | |
50+ | 13 | |
Těhotné ženy | 17 | |
Kojící ženy | 20 |
Funkce v těle
- tvorba energie – nutný pro uvolňování energie z potravy
- hormonální a mozkový metabolismus
- tvorba pigmentu v kůži
- podílí se na tvorbě a opravách DNA
- zabraňuje uvolňování mastných kyselin z tukové tkáně, což vede ke snížené tvorbě lipoproteinů VLDL, IDL a LDL, které nesou cholesterol a tím dochází ke snížení množství cholesterolu v krvi
Nedostatek
- Dnes se vyskytuje zřídka v západních zemích, pouze ve velmi chudých populačních skupinách či u uprchlíků v rozvojových zemích. Vzniká u lidí, kteří se živí převážně kukuřicí nebo čirokem (ten obsahuje příliš leucinu).
- léčí pelagru
- lehký nedostatek se projeví nespavostí, nechutenstvím, bolestmi břicha a dalšími nespecifickými symptomy
Nadbytek
- projevy nadbytku z potravy nejsou známy
- je rozpustný ve vodě a vylučuje se močí
Terapeutické použití
- v terapeutických dávkách niacin:
- rozšiřuje cévy a může být proto použit při léčbě vysokého krevního tlaku
- snižuje hodnoty LDL cholesterolu
- zvyšuje HDL cholesterol
- snižuje triglyceridy
- zlepšuje funkce mozku
- zlepšuje funkci kůže
- chrání buňky slinivky a může tak snižovat riziko vzniku cukrovky 1. typu
- pomáhá snížit projevy artritidy
Výskyt
Vybrané potraviny (mg ve 100 g)
- maso vepřové, libové – pečené: 10 mg
- maso hovězí, roštěnec – dušené: 9 mg
- pohanka: 5,8 mg
- rýže neloupaná, natural: 5,4 mg
- špalda: 4,8 mg
- maso hovězí, kýta – vařená: 4,2 mg
- hrách: 2,6 mg
- brambory zimní: 2,4 mg
- čočka: 2,3 mg
- hrách vařený: 0,7 mg
Zdroje informací
Odkazy
Interní
Externí
- http://www.wikiskripta.eu/index.php/Niacin – Wikiskripta, Niacin
- https://cs.wikipedia.org/wiki/Niacin – Wikipedie, Niacin
- https://cs.medlicker.com/1193-niacin – Medlicker, Co je niacin a jaké jsou jeho účinky?
- https://www.nutridatabaze.cz/vyhledavani-potravin/podle-nutrientu/?id=15 – NutriDatabaze.cz, Niacin
Knihy
- Vitaminy a stopové prvky pro zdraví (K97) – Andreas Jopp; 2014 – ISBN 978-80-7281-489-3