Obsah stránky
Základní informace podrobněji
Je rozpustný v tucích. Vitamin E je souhrnný název pro přírodní chemické látky – 4 tokoferoly a 4 tokotrienoly. Nejznámější ze skupiny vitaminu E je alfa-tokoferol. Měří se v miligramech ekvivalentů alfa-tokoferolu (mg ATE). V organismu slouží jako důležitý antioxidant. Chrání buněčné membrány před poškozením volnými radikály. Udržuje stabilitu nenasycených mastných kyselin.
DDD – doporučená denní dávka
- DDD – Vyhláška č. 225/2008 Sb., Příloha 5: 12 mg – http://eagri.cz/public/web/mze/legislativa/ostatni/100065067.html
- Podle věku 12–15 mg ekvivalentů alfa tokoferoluro – http://www.wikiskripta.eu/index.php/Vitamin_E
- Hranice příjmu: 14 – 400 mg – Vitaminy a stopové prvky pro zdraví (K97) – Andreas Jopp; 2014 – ISBN 978-80-7281-489-3
Funkce v těle
- antioxidant
- chrání vícenásobně nasycené mastné kyseliny v buněčných membránách, nervových drahách, arteriích, krvi, brzlíku a očích
- v těle se ukládá do zásoby v tukové tkáni, játrech a svalech
Nedostatek
- srdečně-cévní onemocnění
- omezená odolnost vůči rakovině
- poruchy vstřebávání tuků ze střeva mohou vést k příznakům nedostatku tokoferolu, protože vitamín se vstřebává jen společně s tuky
- neurologické potíže
- snížení obranyschopnosti
- porucha funkce pohlavních žláz
- neplodnost
- anémie (chudokrevnost)
- šedý zákal
Nadbytek
- vitamin E je relativně netoxický
- nadměrné dávky vitaminu E snižují srážlivost krve, mohou ovlivňovat hormony štítné žlázy, způsobovat poruchy vidění, těžkou únavu a slabost
- dlouhodobé užívání vysokých dávek zhoršuje vstřebávání vitaminu K
- ve vysokých dávkách může snížit účinek léků, které se odbourávají přes játra
Terapeutické využití
- šedý zákal
- makulární degenerace (žluté skvrny na oční sítnici)
- cukrovka (diabetes)
- herpes
- oslabený imunitní systém
- svalová slabost
- Parkinsonova choroba
- premenstruační syndrom
- seborrhoická dermatitida (kožní onemocnění)
- alergie
- revma
- kolitida (zánět tlustého střeva)
Výskyt
Přírodní forma se označuje jako d-alfa-tokoferol, umělá je dl-alfa-tokoferol.
Vybrané potraviny (jednotka ATE)
- olej slunečnicový: 55 ATE
- slunečnicová semínka: 49,5 ATE
- mandle: 25 ATE
- olej řepkový, nízkoerukový: 18,4 ATE
- ostružiny: 5,5 ATE
- olej olivový: 5,1 ATE
- ořech vlašský: 3,12 ATE
- špenát: 2,9 ATE
- paprika zeleninová, červená: 2,9 ATE
- skořice mletá: 2,32 ATE
- protlak rajčatový: 2,3 ATE
- sezamová semínka: 2,25 ATE
- máslo: 2,12 ATE
- kakaové máslo: 1,8 ATE
- meruňky: 1,8 ATE
- brokolice: 1,3 ATE
- vejce slepičí: 1,05 ATE
Tipy
- Vitamín E se ničí během kuchyňské úpravy (zahřívání) a při zpracování potravin, včetně zmrazení.
- Dieta s nízkým množstvím tuku vede k nedostatku vitaminu E.
- Jakákoli nemoc nebo léky, které poškozují schopnost trávit tuky, také může vést k nedostatku vitaminu E.
Zdroje informací
Odkazy
Interní
Externí
- https://cs.wikipedia.org/wiki/Vitam%C3%ADn_E – Wikipedie, Vitamín E
- https://www.infopacient.cz/vitamin-e-nac-je-dobry-ucinky-pouziti/ – Infopacient.cz, Vitamín E – nač je dobrý?
- https://www.nutridatabaze.cz/vyhledavani-potravin/podle-nutrientu/?id=28 – NutriDatabaze.cz, Vitamin E
Knihy
- Vitaminy a stopové prvky pro zdraví (K97) – Andreas Jopp; 2014 – ISBN 978-80-7281-489-3