Obsah stránky
Základní informace podrobněji
Vlašské ořechy jsou plody ořešáku královského, která mají jádra obklopená dřevnatou skořápkou. Obsahují významné množství živin, bílkovin, antioxidantů, esenciálních mastných kyselin (EFA), sacharidů, vitamínů a esenciálních minerálů. Patří mezi velmi zdravé potraviny.
Doporučené množství
Jedna hrst syrových jader denně, tedy cca 30-40 g.
Funkce v těle
Léčivé účinky
- antioxidační účinky
- protizánětlivé účinky
- podporují činnost mozku
- snížení celkového cholesterolu včetně LDL a triglyceridů
- pozitivní vliv pro pokožku, vlasy a nehty
- pozitivní vliv na mikrobiom
- snižují krevní tlak
Nežádoucí účinky
- možná alergická reakce obdobně jako na jiné ořechy
Nutriční hodnoty ve 100 g
Živina | Jednotka | Průměrná hodnota |
---|---|---|
Energie | kcal | 680 |
Bílkoviny | g | 16 |
Tuky celkem, z toho: | g | 69 |
nasycené mastné kyseliny | g | 7 |
mononenasycené mastné kyseliny | g | 12 |
polynenasycené mastné kyseliny, z toho: | g | 45 |
cholesterol | mg | 0 |
Sacharidy celkem, z toho: | g | 18 |
cukry | g | 3 |
vláknina | g | 7 |
Minerály | ||
Vápník (Ca) | mg | 73 |
Železo (Fe) | mg | 2,91 |
Fosfor (P) | mg | 346 |
Draslík (K) | mg | 480 |
Sodík (Na) | mg | 2,0 |
Hořčík (Mg) | mg | 175 |
Zinek (Zn) | mg | 3,1 |
Měď (Cu) | mg | 1,59 |
Mangan (Mn) | mg | 3,41 |
Selen (Se) | μg | 4,9 |
Vitaminy | ||
A | μg | 1 |
C | mg | 1.3 |
E | mg | 0.7 |
B1 | mg | 0.341 |
B2 | mg | 0.15 |
B3 | mg | 1,13 |
B6 | mg | 0,537 |
B9 | μg | 98 |
Výskyt
Ořešáky rostou nejen u nás, ale obecně v Evropě, v Americe nebo v Číně. Největšími producenty vlašských ořechů jsou USA, Čína a Chile, ve východní Evropě Ukrajina a Rumunsko.
Tipy
- Jak poznáme, že nejsou jádra žluklá: vůbec nám nechutnají, jsou nahořklá – to se stane tak, že vzhledem k velkému obsahu tuku jádra při nevhodném skladování snadno žluknou, ve vlhkém prostředí plesniví.
- Jak regenerovat starší ořechy: pokud nejsou jádra žluklá, tak je stačí namočit na 24 hodin do vody, 2-3krát vodu vyměnit a chutnají jako čerstvé právě vylouplé.
- Jak uchovávat ořechy:
- vyloupaná jádra: v chladničce v uzavřené nádobě či sklenici vydrží několik měsíců, v mrazáku v uzavřeném sáčku vydrží až 1 rok (pozor – snadno chytají jiné pachy)
- ve skořápce: řádně vysušené, skladované na temném a suchém místě při teplotě 5-15 °C vydrží 1 rok i déle
- Jak je konzumovat: nejlépe syrové, neloupané (slupka obsahuje nejvíc antioxidantů), hrst denně, tedy cca 30-40 g, nebo je přidat do jogurtu či tvarohu. Tepelně upravené ztrácejí ty nejhodnotnější látky.
Zdroje informací
Odkazy
Interní
Externí
- https://www.ochutnejorech.cz/blog/vlasske-orechy – Ochutnej ořech, Vlašské ořechy