Obsah stránky

Základní informace podrobněji

Zelí je označení pro tři druhy listové zeleniny (zelí hlávkové – bílé a červené, pekingské a čínské) z rodu brukev. Je zdraví velmi prospěšné, zejména v syrovém stavu.

Zelí kysané

Vzniká přirozeným mléčným kvašením ze strouhaného hlávkového zelí. Má významný zdravotní přínos. Je výborným zdrojem vitaminu C (skladováním jeho hladina klesá jen pomalu), bakterií kyseliny mléčné, v menší míře pak zdrojem vitaminu K a skupiny vitaminů B.


Funkce v těle

Syrové zelí

Léčivé účinky

  • stimulace pohybu střev
  • obsahuje velké množství vitaminů
  • pomoc při vylučování toxických látek
  • podpora metabolismu a pravidelnému vyprazdňování
  • červené zelí má více provitaminu A a vitaminu skupiny B

Kysané zelí

Léčivé účinky

  • tvorba krve a hormonů: podporuje
  • obranyschopnost organizmu: zvyšuje
  • krevní tlak: snižuje
  • funkce střev: aktivuje jejich funkci včetně vylučování toxických látek

Nežádoucí účinky

  • nadýmání: je způsobena člověkem nestravitelnou rafinózpu, která ve střevech produkuje plyny
  • šťáva z kysaného zelí: má silný projímavý účinek

Nutriční hodnoty ve 100 g

Zelí hlávkové bílé syrové

ŽivinaJednotkaPrůměrná hodnota
Energiekcal25.5
Bílkovinyg1.33
Tukyg0.1
cholesterolmg0
Sacharidyg5.8
vláknina g2.5
Minerály
Vápník (Ca)mg40
Železo (Fe)mg0.47
Fosfor (P)mg26
Draslík (K)mg170
Sodík (Na)mg18
Hořčík (Mg)mg12
Zinek (Zn)mg0.18
Vitaminy
B1mg0.06
B2mg0.04
B3mg0.234
B6mg0.124
Cmg36.6
Emg0.15
Kµg76

Zelí čínské syrové

ŽivinaJednotkaPrůměrná hodnota
Energiekcal13
Bílkovinyg1.5
Tukyg0.2
cholesterolmg0
Sacharidyg2.2
vláknina g1.0
Minerály
Vápník (Ca)mg105
Železo (Fe)mg0.8
Fosfor (P)mg37
Draslík (K)mg252
Sodík (Na)mg65
Hořčík (Mg)mg19
Zinek (Zn)mg0.19
Vitaminy
B1mg0.04
B2mg0.07
B3mg0.5
B6mg0.194
Cmg45
Emg0.09
Kµg45.5

Zelí kysané syrové

ŽivinaJednotkaPrůměrná hodnota
Energiekcal39
Bílkovinyg09
Tukyg2.5
cholesterolmg4.0
Sacharidyg4.2
vláknina g2.8
Minerály
Vápník (Ca)mg30
Železo (Fe)mg1.42
Fosfor (P)mg20
Draslík (K)mg165
Sodík (Na)mg661
Hořčík (Mg)mg13
Zinek (Zn)mg0.19
Selen (Se)µg0.6
Vitaminy
B1mg0.02
B2mg0.022
B3mg0.139
B6mg0.162
Cmg12.8
Emg0.41
Kµg14
cholinmg10.6

Tipy

  • Zelí je velmi vhodná potravina pro diabetiky, zejména kysané zelí.
  • Šťáva z kysaného zelí: má příznivé účinky na střevní mikrobiom – obsahuje probiotické bakterie mléčného kvašení – zabraňuje zácpě
  • Tepelná úprava kysaného zelí: sterilizace, vaření, dušení, pečení – to vše je špatně, protože se tím ničí vše prospěšné

Zdroje informací

Odkazy

Interní

Externí

Knihy