Obsah stránky
Základní informace podrobněji
Krátkodobé ponoření potraviny (od několika vteřin do cca 5 minut) do vroucí tekutiny (spaření) a její následné rychlé zchlazení nebo podávání. Díky krátkodobému působení zvýšené teploty zůstanou v potravinách zachovány vitaminy, chuť i barva, ale zničí se mikroorganismy, které by mohly při následné konzervaci způsobit jejich zkažení. Některé plodiny (špenát) ztrácejí spařením nežádoucí pachuť.
Postup
- Přivést k varu větší množství osolené vody (na 1 litr vody cca 30 g soli). Vody by mělo být dost na to, aby se po vhození potraviny nepřerušil var.
- Po požadované době varu co nejrychleji potraviny vylovit a vhodit do připravené vody s ledem; při nejhorším zchladit proudem studené vody
- Po zchlazení nechat okapat a je možné vložit do lednice (až na 2 dny), případně osušit a zamrazit.
- Po vyjmutí z lednice stačí na 1 minutu ohřát zeleninu v polévce či příloze.
Chyby
- malý objem vroucí vody
- příliš pomalé chladnutí
Typy potravin
Poznámka: Pokud není uvedeno jinak, vždy po vyndání z vroucí vody potravinu prudce ochladit ve vodě s ledem, nebo alespoň pod tekoucí studenou vodou.
Maso
- jemné maso: krátce ponořit do horké vody, zbělá a zůstane šťavnatější při dalším tepelném zpracování
- maso: spaření pro snadnější odstraňování membrán a blan
- masa a kostí pro vývar: zbavení nečistot a omezení vzniku pěny a zakalení
- vnitřnosti – ledviny: pro odstranění pachu
Ovoce
- broskve, meruňky: pro odstranění tuhé nebo silné slupky, do vroucí vody na 40 vteřin až 1 minutu
Zelenina
Různé druhy zeleniny blanšírovat (vařit) zvlášť – každý druh potřebuje jinou dobu varu.
- brokolice: růžičky cca 4 cm na 3 minuty do vroucí vody a pak ochladit ve vodě s kousky ledu na cca 30 vteřin; nebo vložit do páry na cca 5 minut v jedné vrstvě a pak ochladit – vytáhnout, osušit a je připravena na zmražení
- celer: očistit, nakrájet na kostičky, do vroucí vody na 3 minuty
- cibule: pro zbavení štiplavosti – oloupat, nakrájet na kostičky, do vroucí vody na 2 minuty
- červená řepa: mladá – očistit, nakrájet na kostičky či plátky, do vroucí vody na 3 minuty, starší na 5 minut
- fazolky: odstranit tvrdé konce lusků, do vroucí vody na 2 minuty
- houby: nakrájet na plátky jako na sušení, vařit 5 minut, ochladit, osušit, potom je možné je zamrazit
- hrášek: vyloupat z lusků, do vroucí vody na 2 minuty
- chřest: odříznout tvrdý konec, do vroucí vody na 2 minuty, po ochlazení jde dobře loupat
- kedlubna: očistit, nakrájet na plátky, hranolky či větší kostičky, do vroucí vody na 3 minuty
- kukuřice: vyloupeme semínka, do vroucí vody na 6 minut
- květák: rozebrat na stejně velké růžičky, do vroucí vody na 3,5 minuty
- listový špenát: do vroucí vody na 1 minutu
- mrkev: očistit, nakrájet na menší kusy, do vroucí vody na 3 minuty
- paprika: omyjeme, očistíme od semínek, nakrájíme na plátky, do vroucí vody na 2 minuty
- petržel, pastiňák: očistit, nakrájet na menší kusy, do vroucí vody na 2 minuty
- pórek: jen mladý, bílou část, nakrájet na kolečka, do vroucí vody na 4 minuty
- rajčata: pro možnost snadného stáhnutí slupky, utrhnout stopku a vyříznout tvrdou část po ní, z druhé strany krátce naříznout do tvaru X, do vroucí vody na 30 vteřin, vložit do ledové vody na 30 vteřin, oloupat
- růžičková kapusta: do vroucí vody na 3 minuty
- zelí: odstraníme poškozené listy, nakrájíme či nakrouháme, do vroucí vody na 4 minuty
Ořechy
Pro snadné stáhnutí slupky.
- lískové ořechy: 0,5 litru vody, do vroucí vody 2 lžíce jedlé sody a ořechy na 3-4 minuty
- mandle: do vroucí vody na 1 minutu
- pistácie: do vroucí vody na 2-3 minuty
Zdroje informací
Odkazy
Interní
Externí
- https://imnam.cz/jak-a-co-spravne-blansirovat/ – iMňam, Jak a co správně blanšírovat?
- https://www.kucharkaprodceru.cz/blansirovani-zeleniny/ – Kuchařka pro dceru – Jana Florentýna Zatloukalová, Tohle zelenině nikdy nedělejte