Obsah stránky
Základní informace podrobněji
Léčivá rostlina (léčivka či léčivá bylina) je taková rostlina, která obsahuje účinné látky příznivě ovlivňující nepříznivý stav organismu. Léčba pomocí rostlin se nazývá fytoterapie. K léčení jsou užívány tzv. drogy – určité části rostliny. Vždy záleží na kvalitě rostliny a množství drogy.
Vybrané látky v léčivých rostlinách
- Alkaloidy: dusíkaté látky zásadité povahy, které mají často silné fyziologické účinky a většinou jsou jedovaté, například ocún, kýchavice, mák, vlaštovičník, oměj, lilek, rulík, blín, paprika
- Glykosidy: deriváty sacharidů, například glykosidy srdeční – ovlivňují srdeční činnost (náprstník, konvalinka vonná), fenolické – desinfekce močových cest (medvědice, brusinka), antrachinonové – projímavý účinek (reveň), thioglykosidy – ovlivňují trávení (křen, hořčice, lichořeřišnice)
- Flavonoidy: vlastnosti podobné vitaminům, například borůvky, černý rybíz, ostružiny, maliny, černý bez, lékořice, lípa, grapefruit, pohanka, kakao, rajčata, cibule
- Hormony: slátky sloužící jako poslové informací mezi buňkami, například lékořice, chmel, květ jeřábu, brambory, kaštany
- Enzymy: látky bílkovinného charakteru působící jako katalyzátory – nachází se ve většině rostlin – varem se enzymy ničí
- Silice – éterické oleje: olejovité látky nerozpustné ve vodě, například na podporu trávení (fenykl, anýz, kmín, hřebíček), močopudné (jalovec, celer, petržel), uklidňující (meduňka, kozlík lékařský), desinfekční ( mateřídouška, šalvěj, heřmánek), proti parazitům (česnek, pelyněk), jako koření (skořice, pepř černý, zázvor)
- Třísloviny: deriváty kyseliny gallové, které mají svíravou chuť a schopnost srážet bílkoviny, těžké kovy, například dub, borůvky, ostružiník
- Hořčiny: látky hořké chuti, které povzbuzují činnost trávicího ústrojí, například hořčice, pelyněk, zeměžluč
- Fytoncidy: látky sloužící rostlinám proti cizím organismům s antibiotickým účinkem, například česnek, cibule, tymián, křen
- Vitaminy: látky nezbytné pro život, které si ale lidský organismus nedokáže sám vytvořit, například vitamin A (mrkev, rajče, brusinka), skupina vitaminu B (obilniny, ořechy, zelenina), vitamin C (ovoce, zelenina, šípky, černý rybíz, brokolice, citrusy), vitamin E (sója, salát, podzemnice olejná), vitamin K (listová zelenina, rostlinné oleje)
- Sacharidy: produkty fotosyntézy v zelených částech rostlin
- Oleje a tuky: sloučeniny glycerolu a mastných kyselin, například nevysýchavé (olivový, mandlový), polovysýchavé (řepkový, mandlový), vysýchavé (lněný, kakaový), speciální (ricinový,. krotonový)
Sbírané části
- Nať: nadzemní část rostliny, spojující kořen s listy, např.: pelyněk, mateřídouška
- List: postranní orgán rostliny, kde probíhá fotosyntéza, např.: ostružník, brusinka
- Květ: rozmnožovací orgán vyšších rostlin, např.: hloh, lípa, třezalka
- Plod: konečná část vývoje rozmnožovacích orgánů rostliny, např.:černý rybíz, moruše
- Semeno: vzniká přeměnou vajíček v semeníku, např.: mák setý, kmín, kaštan
- Kůra: různá podoba, např. vrba, dub, bříza
- Dřevo: vnitřní část kmene, např.: jalovec, santal
- Kořen: podzemní část rostliny, např.: křen, kostival
- Oddenek: podzemní část stonku, např.: kosatec, pýr, zázvor
- Cibule: zkrácený zdužnatělý stonek, např. Cibule kuchyňská, česnek kuchyňský
- Hlíza: orgán rostliny, kde se ukládají živiny, např.: brambory, slunečnice topinambur
- Plodnice: část hub, která slouží k tvorbě spor a následnému rozmnožování, napoř.: pečárka polní, penízovka sametonohá
- Pupen: nejmladší stadium stonku nebo květu rostlin, např.: buk lesní, jedle bělokorá, topol
Zdroje informací
Odkazy
Interní
Externí
- https://cs.wikipedia.org/wiki/L%C3%A9%C4%8Div%C3%A1_rostlina – Wkikipedie, Léčivá rostlina
- https://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_l%C3%A9%C4%8Div%C3%BDch_rostlin – Wkikipedie, Seznam léčivých rostlin