Obsah stránky
- Základní informace
- Funkce v těle
- Rizika spojená s vysokým množstvím viscerálního tuku
- Jak změřit viscerální tuk?
- Tipy
- Zdroje informací
Základní informace podrobněji
Jedná se o tuk v břišní dutině (nitrobřišní či útrobní tuk), který obklopuje vnitřní orgány, například játra, slinivku, ledviny. Pokud je břicho vystouplé a široký pas, je to potvrzení viscerálního tuku, který je mnohem nebezpečnější než tuk podkožní. Přitom množství tělesného tuku není závislé na množství toho viscerálního. Může se tedy stát, že i když člověk nemá nadbytek podkožního tuku, je relativně štíhlý, tak i přesto ho může ohrožovat tuk viscerální, pokud ho má nadbytek, protože se příliš nehýbe nebo nezdravě jí.
Funkce v těle
Viscerální tuk je v přiměřeném množství potřebný, protože chrání vnitřní orgány. Je metabolicky aktivnější než tuk podkožní. Vylučuje hormony a zánětlivé látky. S tím jsou spojeny následující problémy:
- cukrovka (diabetes): zvyšuje riziko jejího vzniku
- chronická onemocnění: možnost vzniku aterosklerózy, kardiovaskulárních onemocnění, různých zánětů
- obezita: s ní spojená možnost problémů s vysokou hladinou cholesterolu, vyšším rizikem infarktu, neplodností, vysokého tlaku a dalších komplikací
- inzulinová rezistence: viscerální tuk se podílí na jejím rozvoji – ta představuje nízkou citlivost buněk vůči působení inzulinu
- metabolický syndrom: jedná se o komplex poruch metabolismu tuků a cukru, řízení krevního tlaku a ukládání tukových zásob
Rizika spojená s vysokým množstvím viscerálního tuku
- Zvýšená zánětlivost:
- tvorba zánětlivých molekul: ty putují přímo do jater, kde narušují hormonální procesy a způsobují zánětlivé reakce
- zanícení viscerálního tuku: sám tuk se může následně zanítit
- autoimunitní reakce: spouští je
- Vyšší riziko cukrovky:
- inzulinová rezistence: viscerální tuk má zřejmě na její vznik větší vliv než ostatní typy tuku
- Obtížnější hubnutí:
- větší pocit hladu: metabolismus je z velké části řízen množstvím již uloženého tuku a tuk ovlivňuje chuť k jídlu
- Vyšší riziko onemocnění srdce a mrtvice:
- zvýšené riziko markerů kardiovaskulárních onemocnění: viscerální tuk je spojen s vysokou hladinou triglyceridů, vysokým krevním tlakem a vysokou hladinou cholesterolu
- Vyšší pravděpodobnost demence:
- zhoršení kognitivních funkcí včetně demence: vliv obezity a zánětů
- Vyšší pravděpodobnost deprese a poruch nálady:
- hormonální změny: vliv viscerálního tuku na hormonální změny, narušuje funkci neurotransmiterů
Jak změřit viscerální tuk?
Přesné změření viscerálního tuku je poměrně obtížné. Zjednodušený způsob je následující:
- změření v pase: nejlépe krejčovským metrem, ve stoje, metr obtočíme okolo těla, místo pro změření je uprostřed vzdálenosti mezi nejnižším žebrem a horním okrajem pánve (nemusí to být ve výši pupku). Měří se na holém těle, břicho nezatahovat, po klidném výdechu. Výsledek:
- v normě:
- muži do 93 cm;
- ženy do 79 cm;
- nadváha:
- muži 94-102 cm;
- ženy 80-88 cm;
- obezita:
- muži nad 102 cm;
- ženy nad 88 cm.
- v normě:
- poměr obvodu pasu a boků – WHR index (Waist Hip Ratio): poměr obvodu pasu ku obvodu boků v nejširším místě je rizikový tehdy, když je hodnota vyšší než 1 u mužů nebo 0,85 u žen
Tipy
Jak snížit ukládání viscerálního tuku?
- sacharidy: omezit jejich příjem
- náhrada sacharidů: zelenina, zdravé tuky a bílkoviny
- pohyb: zejména pravidelný pohyb, co nejméně sedět
- stres (zátěž): snížení
- spánek: kvalitní 7-8hoidinový
Zdroje informací
Odkazy
Interní
Externí
- https://www.superionherbs.cz/visceralni-tuk/ – Superionherbs.cz, Viscerální tuk: proč je tak nebezpečný a 5 způsobů jak se ho zbavit